Sarangbang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sarangchae, panggonan sinau.

Sarangbang (사랑방) ya iku sawijining ruangan kang ana ing omah tradhisional Korea (hanok) kang digunakake kanggo aktivitas kaum wong lanang.[1][2] Nggunakake panggonan iki minangka gaweyan kas masarakat Dinasti Joseon lang nggunakaké prinsip Konfusianisme.[1] Ing omahé masarakat kelas ngisor, panggonan sarangbang ana ing seberang panggonan wong wadon (anbang) kang dipisahake karo panggonan utama kang diarani daecheong.[1]

Sarangchae[besut | besut sumber]

Ing omah masarakat kelas menengah lan dhuwur, sarangbang dipisah karo yasan utama omah.[1] Panggonan iki diarani sarangchae (사랑채), kang diubengi témbok lan wong liya ora olih mlebu.[1] Adhedhasar prinsip Konfusianisme kang njunjung dhuwur aktivitas maca-tulis, wong lanang nggunakaké panggonan iki kanthi pisahan supaya bisa konsentrasi ngesokake pikiran lan maca.[1] Sarangchae uga duweni fugsi minangka panggonan nampa tamu lan rerembungan marang won lanang.[1] Désaine dirancang kanthi prasaja lan digenepi karo piranti-piranti kaya ta meja lan piranti tulis.[1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h An Illustrated Guide to Korean Culture - 233 traditional key words. Seoul: Hakgojae Publishing Co. 2002. kk. 178–179. ISBN 89-8546-98-1 Priksa gandra |isbn= (pitulung). 
  2. Hanok, korean.net. Diundhuh tanggal 12 Juni 2010.