Samanu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Samanu (sumalak)
Samanu for 7 sin.jpg
JinisDessert
Panggonan asalIran (Persia) , Afghanistan, Tajikistan, Azerbaijan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, Kazakhstan
Woworan pokokGerminated wheat
Buku masakan: Samanu (sumalak)  Médhia: Samanu (sumalak)
Masak samanak ing Isfara, Tajikistan

Samanu ( Pèrsi: سمنو‎‎ / samanu ; Basa Azéri: səməni halvası ), Samanak ( Pèrsi: سمنک‎‎ / samanak ), Sümelek ( Kazakh: сүмелек Hiburan / Sastra / Turkmen: Sümelek / Syumelek ) Sumanak ( Basa Tajik: суманак ); Sumalak Basa Uzbèk: sumalak  [sʉmælˈæk] ) utawa Sümölök ( Kyrgyz: сүмөлөк  [symœlˈœk] ) minangka tempel manis sing digawe saka gandum sing ditandur (graji enom), sing disiyapake khusus kanggo Nowruz (wiwitan Musim semi) ing pot gedhe (kaya kazan ) Praktek iki diwiwiti saka Kekaisaran Persia Persia sadurunge Islam. Sanajan Samanu misuwur " Haft-Sin " (pitung barang simbolik sing ditampilake tradisional ing Nowruz), persiapan "mela" (ngrujuk piknik) lan mangan iku tradisional ing Afghanistan

.Gandum direndhem lan disiapake pirang-pirang dina, mula kabeh proses nganti seminggu. Biasane, masak pungkasan wiwit sore nganti awan lan dadi pesta sing kalebu wanita mung. Iki bakal kebak ngguyu lan musik lan nyanyi sing ana gandhengane. Ing Afghanistan lan Uzbekistan kabeh kumpul, umume wanita, kumpul ing cedhak pot gedhe. Dheweke lungguh ing bunder, nembang lagu, lan seneng-seneng, masing-masing ngenteni giliran kanggo nglakoake sumalak. Nalika aduk samanak, kekarepan bisa ditindakake. Uga, kenari utuh dibuwang ing pungkasan persiyapan nalika pengin. Esuk isih sumalak anget dipasrahake marang tangga teparo, sedulur lan kanca. [1] Ing Tajikistan lan Afghanistan dheweke nembang: Samanak dar Jūsh u mā Kafcha zanēm - Dīgarān dar Khwāb u mā Dafcha zanēm . [2] [3] [4] [5] (tegese: "Samanak umob lan kita aduk, wong liya wis turu lan kita lagi dolanan daf " ).

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Navruz in Uzbekistan: Feast of the Renewal of Nature, Advantour
  2. Persian script: سمنک در جوش و ما کفچه زنیم – دیگران در خواب و ما دفچه زنیم
  3. Nowruz in Tajikistan, BBC Persian
  4. "Nowruz in Afghanistan, BBC Persian".
  5. مهدی بشیر. "24 ساعت - نو روز باستانی در کشور عزیز ما افغانستان".