Saluang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Saluang saka pring

Saluang iku piranti lelagon tradhisional khas Minangkabau, Sumatra Kulon. Ing ngendi piranti lelagon iki kagawé saka pring tipis utawa talang (Schizostachyum brachycladum Kurz). Saluang digunakake kanthi cara disebul. Wong Minangkabau pitaya yèn bahan kang paling apik kanggo gawé saluang asale saka talang kang digunakake kanggo mepe kain talang kang ditemokake kentir ing kali.[1] Piranti iki kalebu ing golongan piranti lelagon suling, nanging luwih sederhana cara gawéne, mung kanthi cara mbolongi talang nganggo bolongan kang cacahe papat. Dawane saluang kira-kira 40–60 cm, kanthi diameter 3–4 cm. Kagunan liyane saka talang ya iku wadhah kanggo gawé lamang (lemang), salah siji panganan tradisional Minangkabau.

Pemain saluang kang legendaris jenenge Idris Sutan Sati kanthi penyanyine ya iku Syamsimar.

Keutaman para pemain saluang ya iku bisa mainake saluang kanthi cara nyebul lan ambegan kanthi bebarengan, mula wong kang nyebul saluang bisa maninake piranti lelagon iku saka awal nganti tekan rampunge lagu tanpa pedhot. Cara ambegan kaya mangkene bisa dikembangake kanthi cara latian trus-trusan. Teknik iki uga diarani teknik manyisiahan angok.

Saben negeri ing Minangkabau ngambangake cara nyebul saluang, mula saben-saben negeri iku duwéni ciri khas dhewe-dhewe. Tuladha saka ciri khas iku ya iku Singgalang, Pariaman, Solok Salayo, Koto Tuo, Suayan lan Pauah. Ciri khas Singgalang dianggep cukup angel dimainake déning wong kang nembe latian (pemula), lan padatan nada Singgalang iki dimainake ing awal tembang. Dene, ciri khas kang paling sedhih unine ya iku Ratok Solok saka laladan Solok.

Biyene, kabare wong kang main saluang iki duwéni mantra dhewe-dhewe kang migunani kanggo hipnotis sing nonton. Mantra iku diarani Pitunang Nabi Daud.[2]

Cathetan Sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ (Basa Indonésia)Wawancara karo A. Dt Batuah, niniak mamak suku Caniago saka Koto Laweh, Solok, taun 1993 déning wiki ID limpato
  2. ^ (Basa Indonésia)Wawancara karo Magatin Budua, seniman tradisional Minangkabau saka Muaro Bodi, Sawahlunto taun 1993, déning WikiID limpato


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Saluang&oldid=1073707"