Rus Kiev

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Sajarah Rusia
Coat of Arms of the Russian Federation.svg
Bangsa-bangsa Slavia Wétan Awal
Bangsa Khazar
Rus Kiev
Vladimir-Suzdal
Républik Novgorod
Bulgaria Volga
Invasi Mongol
Gorda Emas
Kapangéranan Moskwa
Kekhanan Kazan
Kakaisaran Rusia
Révolusi 1905
Révolusi 1917
Perang Sadulur
Uni Sovyèt
Federasi Rusia

Rus Kieva (basa Rusia: Kievskaya Rus) iku nagara kang wis ana wiwit taun 880 nganti tengahan abad angka 12. Pusat kakuwatan negri dumunung ing lembah Kali Dnieper kang saiki dumunung ing Ukraina. Negeri iki dumadi saka laladan Belarus lan pérangan tengah Rusia. Kamaharajan iku dianggep dados pandhéga saka 3 nagara Slavia modhèren. Kamaharajan iku diadegaké déning panjenengané Oleg saka Novgorod, pangèran bangsa Varangia.

Ing abad angka 13 nagara iki ngalami kekalahan saka bangsa Mongol ing sawijining paprangan ing Kali Kalka. Sabanjuré Rus Kiev dadi nagara cilik kaya Vladimir-Suzdal lan Républik Novgorod.

Rus Kiev saking abad angka 12

Uga delengen[besut | besut sumber]