Roti asem

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Sourdough bread
Home made sour dough bread.jpg
Several loaves of home made sourdough bread
JinisBread
Woworan pokok
Buku masakan: Sourdough bread  Médhia: Sourdough bread

Roti asem digawe kanthi fermentasi adonan kanthi nggunakake lactobacilli lan ragi . Asam laktat sing diprodhuksi dening laktobacilli menehi rasa luwih asem lan nambah kualitas. [1]

Roti sing digawe saka 100% glepung rai, populer ing sisih lor Eropa, biasane diragi nganggo asam. Ragi roti panggang ora migunani minangka agen ragi kanggo roti rai, amarga rye ora cukup ngemot lem . Struktur roti rai adhedhasar utamane karo pati ing tepung, uga karbohidrat liyane sing diarani pentosans ; Nanging, rye amylase aktif kanthi suhu sing luwih dhuwur tinimbang amilase gandum, nyebabake struktur roti bubar amarga pati isih rusak nalika masak. PH saka empuk sing diwiwiti, mula ora ngaktifake amilase nalika panas ora bisa, karbohidrat ing roti bisa gel lan disetel kanthi bener. [2] Ing sisih kidul Eropa, ing endi panettone asline digawe karo asem, [3] asem wis ora umum ditrapake ing jaman saiki; wis diganti ragi roti panggang sing luwih cepet, kadhang ditambah istirahat fermentasi sing luwih dawa supaya bisa nambah sawetara aktivitas bakteri.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Gadsby, Patricia; Weeks, Eric. "The Biology of... Sourdough". Discover. Discover Magazine. Dibukak ing June 13, 2019.
  2. Scott, Alan; Daniel Wing (1999). The Bread Builders: Hearth Loaves and Masonry Ovens. White River Junction (VT): Chelsea Green Publishing Company. pp. 34–230. ISBN 978-1-890132-05-7. Dibukak ing June 28, 2010.
  3. Gobbetti, Marco; Gänzle, Michael (2012). Handbook on Sourdough Biotechnology. Springer. p. 6. ISBN 978-1-4614-5425-0.