Robert Louis Stevenson

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Robert Louis Stevenson
Robert Louis Stevenson.jpg
Lair 13 November 1850
Edinburgh, Skotlandia
Séda 3 Desember 1894 (umur 44)
Vailima, Samoa
Pagawéan Novèlis, penyair, penulis perjalanan
Literary movement Neo-romantisisme
Pangaruh marang Edgar Allan Poe
Kapangaruh déning Jorge Luis Borges, Ernest Hemingway, Rudyard Kipling, Vladimir Nabokov, J. M. Barrie

Robert Louis Stevenson (13 November 18503 Desember 1894) yaiku novèlis lan penyair saka Skotlandia.[1] Nalika isih dadi mahasiswa, Dhèwèké wiwit ngerti akèh bab panggonan-panggonan kang kumuh ing kutha, lan ing kono uga ketemu karo wong-wong kang seneng nglakoni kriminal kang banjur metu ing karya novèlé.[1] Amarga kerep lara, banjur Dhèwèké pindhah-pindhah saka kutha siji menyang kutha sijiné ing Éropah.[1] Banjur Dhèwèké seneng karo wong wadon saka negara Amérika sarékat lan malah mèlu menyang California.[1] Lan sawisé wadon mau megat bojoné, banjur Stevenson ngrabi wong wadon kuwi mau.[1] Pungkasan kanggo mulihaké keséhatané, dhèwèké lunga menyang pulo Samoa ing Samudra Pasifik kidul.[1] Senajan kerep lara lan kaluwargané ora sarujuk, banjur Stevenson dadi penulis.[1]

Saumur uripé, Stevenson sregep ngarang.[2] Metuné buku kang pisanan nalika Stevenson isih umur limalas taun.[2] Ing taun 1877 dhèwèké pindhah saka tulisan esei menyang karangan fiksi.[2] Stevenson nulis Treasure Island (1883), yaiku crita petualangan, The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde (1886) lan Kidnapped (1886). Crita loro kuwi nyritakaké Skotlandia ing jaman biyèn.[2] Karyané, Dr Jekyll lan Mr Hyde kang ditulis mung telung dina langsung dadi karya kang suksès.[2] Gunggung buku kang wis digawé Stevenson luwih saka telung puluh buku kalebu kumpulan cerkak, novèl-novèl, esei-esei, buku-buku petualangan lan sajak-sajak.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g (en)Robert Louis Stevenson(29 Juli 2011)
  2. ^ a b c d e f (en)Stevenson(29 Juli 2011)