Republik Arab Bersatu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Republik Arab Bersatu
الجمهورية العربية المتحدة
al-Ǧumhūriyyah al-ʿArabiyyah al-Muttaḥidah
1958–1961
Flag
Flag
Coat of arms
Coat of arms
Antem
"Wallahi Zaman Ya Silahi"[1]
والله زمان يا سلاحي
Kutha krajan Kairo
Basa Arab
Pamaréntahan Nagara kesatuan sosialis
Presiden
 •  1958–1961 Gamal Abdel Nasser
Perdana Menteri
 •  1958–1961 Gamal Abdel Nasser
Bebadan lègislatif Majelis Nasional
Jaman sajarah Perang Dingin
 •  Established 22 Februari 1958
 •  Disestablished 2 September 1961
Laladan
 •  1961 1,166,049 km2 (450,214 sq mi)
Cacah wong
 •  Étungan 1961 32.203.000 
     Pepadhetan 28/km2 (72/sq mi)
Valutah Pound Mesir
Pound Suriah
Kodhe tilpun +20
Sadurungé
Sawisé
Republik Mesir (1953-1958)
Suriah
Pemerintahan Seluruh Palestina
Mesir
Suriah
Warning: Value specified for "continent" does not comply

Republik Arab Bersatu minangka negara sing kabentuk antawis taun 1958 lan 1961. Republik iki minangka gabungan Mesir lan Siria. Suriah ninggalake kesatuan iki ing taun 1961, nalika Mesir isih diarani Republik Arab Serikat nganti 1971.

Républik Arab Bersatu minangka langkah pertama kanggo ngerteni negara Pan-Arab, yaiku ide Jamal Abdun Nashir. Dheweke dadi pahlawan Arab sawise kamenangan politik ing Krisis Suez 1956. Presiden Nashir lan Présidhèn Siria Syukri al-Quwatli mlebu Perjanjian Perikatan tanggal 22 Februari 1958. Nashir diangkat dadi Presiden Republik Arab Bersatu lan Kairo digawé dadi ibukutha.

Nanging, amarga tekane rampasan kekuwatan ing Siria ing taun 1961, militer, Siria diusir saka Republik Arab Bersatu, menehi tandha pungkasan Uni iki. Jeneng Republik Arab isih ana nganti taun 1971, nalika jeneng kasebut bali menyang Mesir.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Egypt 1960–1979 - nationalanthems.info