Pupuk Sriwidjaja Palembang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pt pupuk sriwijadja.jpg
PT Pupuk Sriwidjaja Palembang
IndhustriUrea dan Amoniak
Diyasa12 November 2010
Kantor gedhéPalembang, Indonésia
Wong kunci
Parikesit Suprapto, PhD , Komisaris
Edy Putra Irawady, SH , Direktur Utama
Wijil
Urea
Amoniak
Cacah karyawan
(organik)
(non-organik)
BabonPT Pupuk Indonésia
Anak kumpeni
PT Sri Melamin Rejeki
PT Puspetindo
Sana jaringanhttp://www.pusri.co.id/

PT Pupuk Sriwidjaja Palembang, kang kondhang minangka PT Pusri, wujud anak perusahaan saka PT Pupuk Indonésia (Persero)[1] kang bergerak ing babagan produksi lan pemasaran pupuk.

Sajarah[besut | besut sumber]

Pupuk Sriwidjaja minangka Induk Pupuk Indonésia[besut | besut sumber]

Nalika taun 1997, Pusri ditunjuk minangka perusahaan induk membawahi papat BUMN kang bergerak ing babagan indhustri pupuk lan petrokimia, ya iku PT Petrokimia Gresik ing Gresik, Jawa Timur; PT Pupuk Kujang ing Cikampek, Jawa Barat; PT Pupuk Kaltim ing Bontang, Kalimantan Timur; lan PT Pupuk Iskandar Muda ing Lhokseumawe, Acèh; sarta BUMN kang bergerak ing babagan engineering, procurement & construction (EPC), ya iku PT Rekayasa Industri (kantore pusat ing Jakarta). Nalika taun 1998, anak perusahaan Pusri bertambah siji BUMN manhe, ya iku PT Mega Eltra ing Jakarta kang bergerak ing babagan perdagangan.

awit Pamaréntah Indonésia mindahake sekabehane sahamnya kang dipanggonake ing Industri Pupuk Dalam Negeri lan ing PT Mega Eltra marang PUSRI, liwat Peraturan Pamaréntah (PP) nomer 28 taun 1997 lan PP nomer 34 taun 1998, mangka PUSRI, kang berkedudukan ing Palembang, Sumatera Selatan, dadi Induk Perusahaan (Operating Holding) kanti membawahi 6 (enam) anak perusahaan kalebu anak perusahaan penyertaan langsung ya iku PT Rekayasa Industri, masing-masing perusahaan bergerak sajrone babagan usaha:

  • PT Petrokimia Gresik kang berkedudukan ing Gresik, Jawa Timur. Produksi lan masarake pupuk urea, ZA, SP-36/SP-18, Phonska, DAP, NPK, ZK, lan indhustri kimia lliyane sarta Pupuk Organik.
  • PT Pupuk Kujang, kang berkedudukan ing Cikampek, Jawa Barat. Memproduksi lan masarake pupuk urea lan indhustri kimia liyané.
  • PT Pupuk Kalimantan Timur, kang kedudukane ing Bontang, Kalimantan Timur. Produksi lan masarake pupuk urea lan indhustri kimia liyané.
  • PT Pupuk Iskandar Muda, kang kedudukane ing Lhokseumawe, Nangroe Acèh Darussalam. Produksi an masarake pupuk Urea lan indhustri kimia liyané.
  • PT Rekayasa Industri, kang kedudukane ing Jakarta, Bergerak sajrone penyediaan Jasa Engineering, Procurement & Construction (EPC) guna yasa indhustri gas & lenga bumi, pupuk, kimia dan petrokimia, pertambangan, pembangkit listrik (panas bumi, batu bara, micro-hydro, diesel).
  • PT Mega Eltra, kang kedudukane ing Jakarta kanti babagan usaha mligi ya iku Perdagangan Umum.

Periode Pupuk Sriwidjaja Palembang[besut | besut sumber]

Nalika taun 2010, dilakokake pemisahan (Spin-Off) saka PT. Pupuk Sriwidjaja (Persero) (Pusri) marang PT. Pupuk Sriwidjaja Palembang (Pusri Palembang)[2]. Owah-owahan iki terutang sajrone owah-owahan anggaran dhasar[3]. Pengalihan hak lan kewajiban Pusri marang Pusri Palembang tertuang sajrone Rapat Umum Pemegang Saham - Luar Biyasa nalika 24 Dhésèmber 2010[3]. Serah tampa kalungguhan lan pengalihan hak lan kewajiban efektif nalika 1 Januari 2011[3]. Pusri Palembang tetep migunakaké logo lan merk dagang Pusri[3]. Pusri dhéwé ganti jeneng dadi Pupuk Indonésia lan migunakaké merk Pupuk Indonésia lan logo Pupuk Indonésia[4].

Anak Perusahaan[besut | besut sumber]

  1. PT Sri Melamin Rejeki[5] (20%)[6], kang bergerak sajrone produksi melamin.
  2. PT Puspetindo[5] (5.3%)[6], kang bergerak sajrone produksi peralatan pabrik.
  3. PT Slipi Sri Indopuri[6], kang bergerak sajrone hotèl lan apartemen.

Wewengkon Pemasaran[besut | besut sumber]

Surat Dudutan (SK) Menperindag No 70/MPP/Kep/2/2003 tanggal 11 Fèbruari 2003 wis mengatur manèh pola Pengadaan lan Penyaluran Pupuk Bersubsidi kanggo Sektor Pertanian, ya iku kanti pola rayonisasi distribusi pupuk kanggo produsen pupuk. Wewengkon Pemsaran Pupuk Sriwidjaja diduduhake kanti warna biru sarta anakan perusahaane.

Prastawa wigati[besut | besut sumber]

  1. Pusri didegake nalika tanggal 24 Dhésèmber 1959 di Palembang, kanti kagiyatan usaha produksi pupuk urea.
  2. nalika taun 1963 beroperasi pabrik pupuk urea pertama ya iku: ” PUSRI I ” kanti kapasitas terpasang 100.000 ton per taun.
  3. Tahun 1974 dibangun pabrik pupuk Urea kapindho ya iku “ PUSRI II “ kanti kapasitas terpasang 380.000 ton pertahun (awit taun 1992 kapasitase ditingkatake / optimasi dadi 570.000 ton/taun).
  4. Tahun 1976 dibangun pabrik pupuk Urea ketelu, ya iku “ PUSRI III ” kanti kapasitas terpasang 570.000 ton pertahun.
  5. Tahun 1977 dibangun pabrik pupuk Urea kepapat, ya iku “ PUSRI IV ” kanti kapasitas terpasang 570.000 ton pertahun.
  6. Tahun 1979, pamaréntah ngukuhaké PT.Pusri minangka perusahaan kang bertanggung jawab sajrone pengadaan lan penyaluran sekabehane jinis pupuk bersubsidi, baik kang berskala saka produksi sajrone nagari utawa import kanggo memenuhi kebutuhan program intensivikasi pertanian (Bimas lan Inmas).
  7. Tahun 1990 dibangun pabrik pupuk Urea, ya iku “ PUSRI I B ” kanti kapasitas terpasang 570.000 ton pertahun minangka pengganti pabrik Puri I kang diendeg operasine amarga usia teknis lan wis ora efisien manèh. Pabrik iki wiwit produksi nalika taun 1994, wujud pabrik pertama kang digarap sapérangan besar déning ahli-ahli bangsa Indonésia, kang dibangun kanti konsèp hemat ènergi lan migunakaké sistem kendali komputer “Distributed Control System”
  8. Tanggal 12 November 2010, pemisahan PT Pupuk Sriwidjaja Palembang saka PT Pusri.

Struktur Kepemilikan Saham[besut | besut sumber]

  • PT Pupuk Indonésia (99,99%)[5]
  • Yayasan Kesejahteraan Karyawan Pusri (0,01%)[5]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]