Provins

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Provins
Provins from north.jpg
Sesawangan Provins
NagaraFrance
ArondisemenProvins
KantonProvins (kutha krajan)
InterkomunalitasCommunauté de
communes du Provinois
Pamaréntahan
 • Mayor (2008-2014) Christian Jacob
Cacah warga 111.667
INSEE/Kodhe pos77379 /
2 Population without double counting: residents of multiple communes (e.g., students and military personnel) only counted once.
Sana Warisan Donya UNESCO
Provins, Kota Pasar Malam Abad Pertengahan
Janeng ing Pratélan Warisan Donya
Tour César di Provins
JinisBudaya
Wewatonii, iv
Rujukan873
Tlatah UNESCOÉropah dan Amérika Utara
Sujarah prasasti
Prasasti2001 (Sési ke-25)

Provins inggih punika salah satunggaling komune ingkang wonten ing Prancis kanthi cacahipun pendhudhuk miturut sensus taun 1999 inggih punika wonten 11.667 tiyang, déné kirang langkung 12.814 tiyang dumunung ing Provins saha tlatah sakiteripun. Provins ingkang minangka kitha pasar malem ing abad tengahan sampun kalebet Situs Warisan Dunya UNESCO nalika taun 2001.[1]

Administrasi[besut | besut sumber]

Provins, sous-préfecture punika asalipun saking département Seine-et-Marne. Sapérangan ageng arondisemen Provins, saha kanton Provins, mapan wonten ing sisih wétan radi kidul saking département. Provins punika sanès kitha ingkang paling ageng wonten ing arondisemen punika, nanging namung minangka kutha krajan. Déné kitha ingkang paling ageng inggih punika Montereau-Fault-Yonne. Arondisemen piyambak gadhah 7 kanton, 125 komune saha 112.020 penduduk. Kanton Provins gadhah 15 komune saha cacahipun pendhudhuk wonten 20.996 tiyang.[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Provins inggih punika satunggaling griya kanggé pasar malem Champagne ingkang gadhah pangaribawa dhateng tuwuhipun ékonomi Éropah ing abad tengahan, nalika kitha punika mapan wonten ing pangawasanipun Count Champagne.

Daya Tarik[besut | besut sumber]

Provins saged misuwur amargi gadhah bètèng ing abad tengahan, kados ta Tour César (Menara Kaisar) saha témbok kitha ingkang dipunrawat ngantos sak punika. Wonten ing Provins punika ugi wonten Greja Saint Quiace ingkang dipunyasa wiwit jaman kina rumiyin. Permaisuri Galla Placidia ingkang dipungayutaken ingkang ngenalaken Ancona kaliyan relik Judas Cyriacus. Anangin mustakanipun santo ingkang mapan wonten ing Provins dipunbeta saking Yerussalem déning Henry I saking Champagne, ingkang damel gréja wonten ing kitha punika kanthi ancas kanggé dipunpameraken. Lan ing wekdal punika taksih wonten ing Greja Saint Quiace, sanajan bangunanipun wiwit abad kaping 12 dèrèng naté rampung amargi wontenipun prahara babagan arta nalika pamarentahanipun Philippe le Bel. Satunggaling kubah sampun dipuntambahaken wonten ing abad kaping 17, saha kulawarga lawas saking Provins ingkang sampun netep ing pérangan inggil kitha kasebat ingkang dipunwastani ""Children of the Dome." [3]

Ékonomi[besut | besut sumber]

Provins gadhah kebon mawar. Wonten ing kitha punika dipunproduksi sadaya jinis dhaharan saking mawar saha ingkang sampun misuwur inggih punika sele tangke mawar, madu mawar Provins saha permen mawar.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. (ing basa Prancis)[1] Le budget 2013 dévoilé (dipunundhuh tanggal 18 Januari 2013)
  2. (ing basa Prancis)[2] Provins, UNESCO's World heritage (dipunundhuh tanggal 18 Januari 2013)
  3. (ing basa Prancis)[3] (dipunundhuh tanggal 18 Januari 2013)