Proteomika

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Matrix-assisted laser desorption/ionization (MALDI), alat yang digunakan untuk mempelajari protein.

Protèomika ménika kajian sécara molékular kaliyan sédaya protein ingkang dipunhasilakén saking ekspresi gen ing sel, utaminipun ngenai struktur saha mupangatipun .[1][2]sedaya protein ing salebeting sel dados proteom.[3]Istilah proteomik ingkang wiwit dipuntepang ing tahun 1997,ugi dipundamel adedasar analogi genetika kangge ilmi kangge pasianaon babagan gen.[4] kangge istilah proteom piyambak, saking gabungan istilah protein lan genom ingkang dipunkemukaaken dening Marc Wilkins ing tahun 1994 ing wekdal, mendet gelar PhD.[3][5] Salah satu alat yang umumnya digunakan untuk ilmu ini adalah matrix-assisted laser desorption/ionization (MALDI).[6]

Pinten-pinten jenis metode sampun dirembaake kangge pasinaon protein. [7]dipunwiwiti ing abad 1, proteomika ginaaken analisis 2D arupa gel elektroforesis poliakrilamida.[7]kaliyan ginaaken teknik punika, protein ing sampel saged dipunkapisahaken, diindentifikasiaken ,saha dipunukur adedasar abot molekulipun.[7]kaliyan ginaaken analisis punika, pinten-pinten jenis protein ingkang dipunkasilaken dening bakteri, kadasta Escherichia coli,sampun kasil dipunpisahaken saha dipunpurifikasiaken. [7] Teknologi sanes dipunrembaaken spektrometri massa ingkang asifat sensitif. [7] Di samping itu, Kromatografi cair berperforma tinggi (HPLC) ugi saged dipunginaaken ing sampel diginaake ing kolom tekanan inggil saha protein ingkang ngandut ing kaiket kaliyan matriks ingkang wonten. [7] Karsinoma sel transisional inggih punika jenis ingkang paling umum saking kanker kandung kemih lan kanker paling umum kaping sekawan ing AS saksampune kanker prostat, paru-paru, lan kolorektal.Kanker kandung kemih dipunpandang dening urolog minangka penyakit kronis amergi frekuensi inggil kambuh, ingkang saged antawisipuna 20 lan 80% depencidng ing stadium tumor ing diagnosis penyakit. Pasien ingkang sampun dipunrawat amargi kanker kandung kemih saklajengipun njalani pemeriksaan cytoscopic berkala kangge mantau kekambuhan penyakit mungkin, ananging, punika prosedur invasif mboten nyaman kangge pasien lan panggenan beban ingkang berat ing layanan urolgy amergi jumlah penderita kanker kandung kemih lan frekuensi check-up ingkang biasanipun dipunlampahi menawi kaping pisan utawi kaping kalih saben taun. Proteomika, merdamel sami kaliyan Salvat Biotech, sampun ngidentifikasi sebuah panel biomarker urin kangge diagnosis kekambuhan kanker kandung kemih ing pasien ingkang sakderengipun dipunrawat amergi kahanan lan sampun ngembangaken test kit immunoassay kangge penggunaan in vitro diagnostik. Produk punika kaperang sakingi array solusi berbasis manik ingkang secara bersamaan mengkuantifikasi penanda pinten-pinten protein ing urin pasien lan saged dipunginaaken kangge memperkirakan risiko kekambuhan penyakit. Nilai diagnostik Tes punika sampun dipuntetepaken ngelampahi studi multi-center dipnlampahi ing Spanyol ingkang nglibataken partisipasi langkung saking 1.500 kunjungan pasien ing urolog antawis taun 2008 lan 2009. Menika jumlah sampel ingkang dipunkempalaken lan dianalisis njamin analisis ingkang tepat saking kabetahan mengelompokkan tes lan memungkinkan evaluasi handal kegunaan klinis. Tes Proteomika badhe mbantu ing salebeting ngirangi kabetahan pemeriksaan cytoscopic ngelampahi analisis sederhana urin. Tes kaliyan mekaten menawarkan mupangatipun kangge pasien, kaliyan nghindari pemeriksaan cytoscopic invasif, lan kangge layanan urologi kaliyan ngirangi wekdal lan biaya ingkang kagayutan kaliyan pemantauan kekambuhan penyakit ing pasien kanker kandung kemih.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Anderson NL, Anderson NG (1998). "Proteome and proteomics: new technologies, new concepts, and new words". Electrophoresis 19 (11): 1853–61. doi:10.1002/elps.1150191103. PMID 9740045.
  2. ^ Blackstock WP, Weir MP (1999). "Proteomics: quantitative and physical mapping of cellular proteins". Trends Biotechnol. 17 (3): 121–7. doi:10.1016/S0167-7799(98)01245-1. PMID 10189717.
  3. ^ a b Marc R. Wilkins, Christian Pasquali, Ron D. Appel, Keli Ou, Olivier Golaz, Jean-Charles Sanchez, Jun X. Yan, Andrew. A. Gooley, Graham Hughes, Ian Humphery-Smith, Keith L. Williams & Denis F. Hochstrasser (1996). "From Proteins to Proteomes: Large Scale Protein Identification by Two-Dimensional Electrophoresis and Arnino Acid Analysis". Nature Biotechnology 14 (1): 61–65. doi:10.1038/nbt0196-61. PMID 9636313.
  4. ^ P. James (1997). "Protein identification in the post-genome era: the rapid rise of proteomics.". Quarterly reviews of biophysics 30 (4): 279–331. doi:10.1017/S0033583597003399. PMID 9634650.
  5. ^ UNSW Staff Bio: Professor Marc Wilkins
  6. ^ Klopfleisch R, Gruber AD. (2009). "Increased expression of BRCA2 and RAD51 in lymph node metastases of canine mammary adenocarcinomas.". Veterinary Pathology 46 (3): 416–22. doi:10.1354/vp.08-VP-0212-K-FL. PMID 19176491.
  7. ^ a b c d e f Madigan MT; Martinko JM, Dunlap PV, Clark DP (2009). Brock Biology of Microorganisms Twelfth Edition.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Proteomika&oldid=834869"