Pratélan perusahaan sepur ing jaman Hindhia Walanda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Ngisor iki njlentrèhaké babagan pratélan perusahaan sepur ing jaman Hindia Walanda sing pernah ana. Sawenèh perusahaan wiwitané lumaku kanthi rèl kang sempit lan uga disebut perusahaan trèm.

Taun 1945, sawisé Proklamasi Kamardikan Indonésia, diyasa Djawatan Kereta Api Republik Indonésia (DKARI) kang ndadèkaké owahé sing duwéni dalan sepur. Sawisé Walanda ngakoni kamardikané Indonésia ing sasi Dhèsember 1949, perusahaan kasebut didadèkaké perusahaan nasional kang duwéni punjer ing Bandung .

Lakuné sepur ora adoh, namung ana ing pulo Sumatra, Jawa-Madura lan Sulawesi, déné ing pulo liyané ora ana. Rèl sepur mau ora digunakaké manèh ing jaman saiki, namung rèl kang baku sing taksih digunakaké.

Sumatra[besut | besut sumber]

Dalan sepur Deli Spoorweg ing Sumatra Lor (1893)

Sawenèh perusahaan sepur ing Pulo Sumatra:

Jawa[besut | besut sumber]

Sawenèh perusahaan sepur ana ing pulo Jawa[1]:

Sulawesi[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c "Kereta Api Harus Ada di Nusantara". tirto.id (in Indonesia). Retrieved 2019-08-17.