Prastawa Samu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Operasi Shredder
Péranganing Konflik Arab-Israèl
Titimangsa13 November, 1966
PernahEs Samu, Gisik Kulon (Yordania)
Asil Demolisi 40-120 omah ing kutha Samu; protès ing Gisik Kulon marang Raja Yordania; kategangan tansaya mundhak lan nyurung pecahé Perang enem dina
Péhak kang perang
Israèl Pasukan Israèl Yordania Pasukan Yordania
Manggala saha wadana
Israèl Yoav Shalam
Israèl Levi Eshkol
Yordania Bahjat al-Muhaisen
Yordania Hussein I bin Talal
Daya
400 prajurit
40 panser
10 tank
100 prajurit
20 Konvoi montor
Kurban
1 tiwas
10 tatu
16 Prajurit Yordania tiwas
54 Prajurit Yordania tatu
15 montor rusak
1 fighter jet ajur
3 sipil tiwas
96 sipil tatu

Prastawa Samu ngrujuk marang operasi serangan militèr Israèl tanggal 13 November, 1966, nalika Pasukan Israèl mlebu tlatah Gisik Kulon sisih kidul, kang dikuwasani Yordania, kanggo mbales serangan Fatah marang wadyabala Israèl ing cedhak tapel wates Gisik Kulon. Serangan iki minangka operasi serangan Israèl kang gedhé dhéwé wiwit Krisis Suez taun 1956. Operasi iki dianggep nyurung pecahé Perang enem dina taun 1967 bebarengan karo sebab-sebab liyané.

Latar mburi[besut | besut sumber]

Sawijining wengi ing sasi November, kendharaan patroli tapel wates Israèl midak ranjau kang dipasang déning golongan Fatah saka PLO. wusanane telu pulisi Israèl tiwas lan enem tatu.[1] Tanggal 12 November, Raja Hussein saka Yordania, amarga kuwatir olèh piwales saka Israèl ngucapake belasungkawa marang Mahamantri Israèl Levi Eshkol liwat Kedhutaan Amérika Sarikat ing Amman. Saka Aman layang mau dikirim menyang Kedhutaan Amérika Sariket ing Tel Aviv ya iku menyang Dhuta Besar Barbour kang ora nerusaké layang mau marang Mahamantri amarga nganggep kurang wigati lan ora perlu kesusu. Esuk umun-umun kaping 13 November Raja Hussein, kang wis naté patemon kanthi sesidheman karo Abba Eban lan Golda Meir sajeroning telung taun ngenani perdamaian ing tlatahn tapel wates, nampa kabar saka kontake ing Israèl yèn Israèl ora duwé niyat nyerang Yordania.[2] Sanadyan mangkono, ora suwé, Angkatan Perang Israèl nyiagakake 400 prajurit, 40 jip lan 10 tank nyebrangi tapel wates menyang Gisik Kulon.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  • The IDF raid on Samu: the turning-point in Jordan's relations with Israèl and the West Bank Palestinians. Retrieved 1 Oct 2007.
  • Ben-Yehûdā, Ḥemdā and Sandler, Shmuel (2002). The Arab-Israèli Conflict Transformed: Fifty Years of Interstate and Ethnic Crises. SUNY Press. ISBN 079145245X
  • Bowen, Jeremy (2003). Six Days: How the 1967 War Shaped the Middle East. London: Simon & Schuster. ISBN 0-7432-3095-7
  • Brenchley, Frank (1989). Britain and the Middle East: An Economic History 1945-87. I.B.Tauris. ISBN 1870915070
  • Hussein of Jordan (1969). My "War" with Israèl. London: Peter Owen. ISBN 0-7206-0310-2
  • Mayhew, Chrsitopher and Adams, Michael (2006). Publish It Not: The Middle East Cover Up. Signal Books. ISBN 1-904955-19-3
  • Oren, Michael (2002). Six Days of War. Oxford University Press. ISBN 0-19-515174-7
  • Prittie, Terence (1969). Eshkol of Israèl: The Man and the Nation. London, Museum Press. ISBN 027340475X
  • Shalom, Zaki (2006). Ben-Gurion's Political Struggles, 1963-67: A Lion in Winter. London: Routledge. ISBN 0714656526
  • Israèl, Army and defense-A dictionary, Zeev Schiff & Eitan Haber, editors
  • Bowen, 2003, p. 26 (citing Amman Cables 1456, 1457, 11 December 1966, National