Plesiosaurus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Plesiosaurus
Kalamangsa: Jurasik Awal
Plesiosaurus 3DB.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Sauropsida
Superordho: Sauropterygia
Ordho: Plesiosauria
Subordho: Plesiosauroidea
Famili: Plesiosauridae
Gray, 1825
Génus: Plesiosaurus
Conybeare, 1821
Species

Plesiosaurus (basa Yunani: "Plesio" kang tegesé cedhak, lan "saurus" kang tegesé kadal) ya iku jinising reptil laut kang gulune dawa saka ordho Plesiosauria kang urip ing banyu.[1] Plesiosaurus kalebu jinis dinosaurus karnivora.[2] Panganan mligi ya iku iwak.[2] Plesiosaurus urip ing jaman awal Jurassik.[3] Fosil wrangka Plesiosaurus kang paling lengkap ana ing Lias,Inggris lan ing Jerman.[3] Kéwan iki bisa dibédakaké déning endhase kang cilik,gulu kang dawa tur ramping,awake meh mirib penyu,buntut cendhek lan rong pasang sirip dayung gedhé kang dawa.[1] Plesiosaurus kalebu Plesiosauria,nanging spesiese cukup khas, ya iku ana P.brachypterygius,P.guilielmiiperatoris lan P. tournemirensis.[4] Dinosaurus iki pemangsa kéwan-kéwan cilik kaya ta Hydrorion, Seeleyosaurus lan Occitanosaurus.[4]

Panemuan[besut | besut sumber]

Plesiosaurus iku kalebu salah sijining reptil kuna kang sepisanan tinemu (déning Mary Anning),lan éntuk kawigaten akèh ing Victoria, Inggris.[4] jeneng Plesiosaurus dikei déning William Conybeare.[4] Dijenengi kaya mangkono mergane kanggo nuduhake yèn Plesiosaurus iku pada déné kaya reptil normal biyasa ,ora kaya Ichtyosaurus,kang wis tinemu ana ing lapisan watu kang padha mung bedha pirang atus taun.[4]

Dheskripsi[besut | besut sumber]

Plesiosaurus iku spésies kang duwé ke-khas-an dhéwé. Yèn diukur dawane rata-rata 3 nganti 5 mèter (10 nganti 116 kaki).[5] Monconge cendhek,nanging cangkeme bisa mbukak amba banget,lan rahange kebak karo rentengan untu kerucut ing rongga cangkeme.[5] Gulune dawa lan ramping,nanging kayane kaku,mergane vertebrata iki énggal bener-bener gepeng,kang nuduhake ing kabèh restorasi yèn Plesiosaurus ora bisa mbungkuk kanthi cara-banyak(mbungkuk leher angsa).[6] Vertebrata liyané kang rada mirib malahan énggal gepeng banget lan tegas dadi siji lan rak ana sakrume.[5] Balung rusuke dadi tunggal-endhas,lan ing tengah-tengahe rongga paru-parune kang ana ing antarané fungsine mbantu njagang pérangan-pérangan awak liyané.[2] Balung rusuk mau ngebaki Plastron padet ing rusuk abdominale.[4] Buntute cendhek lurus lan bisa nglancip kanthi rikat.[5]

Pratélan Pustaka[besut | besut sumber]