Petrokimia Gresik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Petrokimia gersik.jpg
PT Petrokimia Gresik
IndhustriPupuk dan Petrokimia
Diyasa10 Juli 1972
Kantor gedhéGresik, Indonesia
Wong kunci
Sumarjo Gatot Irianto (Komut)
Hidayat Nyakman (Dirut)
WijilUrea
Phonska
Petroganik
SP-36
Amoniak
Cement Retarder
dll
Cacah karyawan
3.400 (organik)
1.000 (non-organik)
BabonPT Pupuk Indonesia
Anak kumpeniPT Petrokimia Kayaku
PT Petrosida Gresik
Sana jaringanhttp://www.petrokimia-gresik.com

PT Petrokimia Gresik wujud produsen pupuk ing Indonesia, kang ing awalé ngadeg karan Proyek Petrokimia Surabaya (1962).[1] Kontrak pembangunané ditandatangani nalika tanggal 10 Agustus 1964, lan wiwit berlaku nalika tanggal 8 Dhésèmber 1964. Proyek iki diresmikaké déning Présidhèn Soeharto nalika tanggal 10 Juli 1972, kang sabanjuré tanggal mau ditetapaké minangka dina dadiné PT Petrokimia Gresik.

Sajeroning perjalané, PT Petrokimia Gresik wis ngalami sejumlah owah-owahan status, ing antarané ya iku miangka Perusahaan Umum (Perum) andhedhasar PP No. 55/1971, banjur berubah dadi Persero andhedhasar PP No. 35/1974 jo PP No. 14/1975, lan saiki minangka anggota Holding PT Pupuk Indonesia (mbiyen PT Pupuk Sriwidjaja) andhedhasar PP No. 28/1997.

PT Petrokimia Gresik manggoni lahan seluas 450 hektar kang pernahé ing Kabupatèn Gresik, Provinsi Jawa Timur. Nalika taun 2012, PT Petrokimia Gresik dipercaya déning pamaréntah kanggo ngundhakaké kapasitas produksi dadi 5,4 yuta ton, utawa mundak 1,6 yuta ton katimbang taun 2011. Hal iki dadékaké PT Petrokimia Gresik minangka produsen pupuk kang masok 50% kebutuhan pupuk subsidi nasional.[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Sawisé ngadeg PT Pupuk Sriwidjaja kang mapan ing Palembang nalika taun 1959, pamaréntah uga mikiraké kanggo yasa pabrik pupuk liyané.

Cikal bakal PT Petrokimia Gresik asalé awit 1956 liwat Biro Perancang Nagara (BPN). Nalika awalé, pabrik pupuk kang mèh dibangun ing Jawa Timur iki karan 'Projek Petrokimia Surabaja'. jeneng Petrokimia dhéwé asalé saka 'Petroleum Chemical" kang disingkat dadi Petrochemical, ya iku bahan-bahan kimia kang digawé saka lenga bumi lan gas.

Projek Petrokimia Surabaja diwangun andhedhasar Ketetapan MPRS No. II Tahun 1960 kang dicantumake minangka Proyek Prioritas sajrone Pola Pembangunan Nasional Semesta Berencana Tahap I (1961-1969) lan diperkuat déning Surat Dudutan Présidhèn RI No. 260 Tahun 1960. Pembangunan proyeke atas dhasar instruksi Présidhèn No.1/Instr/1963 lan dipertelakake minangka Proyek Vital jumbuh karo Surat Dudutan Présidhèn no. 225 Tahun 1963.

Dipilihe daerah Gresik minangka lokasi pabrik pupuk wujud hasil studi kelayakan nalika taun 1962 déning Badan Persiapan Proyek-Proyek Industri (BP3I) kang dikoordinir Departemen Perindustrian Dasar lan Pertambangan. Wektu iku, Gresik dinilai ideal kanti pertimbangan, antarané ya iku:

  • Cukup anané lahan kosong kanti amba 450 hektare
  • Cukup cepak anané sumber banyu saka aliran kali Brantas lan Kali Bengawan Sala
  • Cepak karo daerah konsumen pupuk paling gadhé, ya iku perkebunan lan wong tani tebu
  • Cepak karo pelabuhan saéngga gampangaké kanggo ngangkud peralatan pabrik selama masa konstruksi, pengadaan bahan baku, utawa pendistribusian hasil produksi liwat angkudan laut.
  • Cepak karo Surabaya kang duwé kelengkapan memadai, kaya ta, ananaé sumber daya manungsa.

Produk[besut | besut sumber]

PT Petrokimia Gresik duwé 2 kategori produk, ya iku pupuk lan non-pupuk.

Kanggo pupuk subsidi PT Petrokimia Gresik memproduksi pupuk Urea, NPK (Phonska), Petroganik (pupuk organik), SP-36, dan ZA. Wondene kanggo non-subsidi PT Petrokimia Gresik gawé pupuk NPK Kebomas, ZK, DAP, KCL, Rock Phosphate, Petronik, Petro Kalimas, Petro Biofertil, lan Kapur Pertanian. Kanggo kategori non-pupuk, PT Petrokimia Gresik gawé benih pari unggul kanti jeneng Petroseed lan Petro Hibrid, sarta dekomposer kantii jeneng Petro Gladiator. Ora mung iku, PT Petrokimia Gresik uga duwé produk probiotik kanti jeneng Petrofish kanggo ngundhakaké produktivitas hasil tambak iwak, urang. Petro Chick kanggo unggas (pitek lan bebek), lan Fit Rice, ya iku beras kanti indek glikemik endek.

PT Petrokimia Gresik uga ngasilaké produk-produk kimia kanggo keperluan pira-pira indhustri. Kayata Amoniak, Asam Sulfat, Asam Fosfat, Cement Retarder, Aluminium Flourida, CO2 cair, Dry Ice, Asam Chlorida, Oksigèn, Nitrogen, Hidrogen, lan Gypsum.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]