Pédologi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Pédologi ya iku ngèlmu kang nyinaoni manéka warna aspek géologi lemah. Sajeroning ngèlmu iku katingal saking sawatara babagan ngèngingi prosès dumadiné lemah (pedogenesis), morfologi lemah (sipat lan ciri fisika lan kimia), lan jinising lemah.Tembung pédologi kasilih saking basa Inggris, pédology, ingkang kadhapuk saking kalih tembung basa Yunani: pedon (lemah) lan logos (tandha, ngèlmu). Pédologi minangka satunggal saking kalih cabang utama ngèlmu lemah, kejawi edafologi (ngèlmu kasuburan lemah).

Klasifikasi Lemah[besut | besut sumber]

Ing ngandhap punika klasifikasi lemah miturut sistem Dudal-Soepraptohardjo (D-S), lan miturut sekawan sistem sanèsipun.

Dudal-Soepraptohardjo
(D-S) (1957-1961)
Modifikasi PPT atas D-S
(1978/1982)
FAO/UNESCO (1974)[1] World Reference Base
(WRB) (2007)
Soil Survey Staff USDA
(1975 – 1990)
Tanah aluvial
(endapan, alluvial soil)
Tanah aluvial Fluvisol Entisol, Inceptisol
Andosol Andosol Andosol Andosol Andisol
Tanah Hutan Coklat
(Brown Forest Soil)
Kambisol Cambisol Cambisol Inceptisol
Grumusol Grumusol Vertisol Vertisol Vertisol
Latosol Kambisol, Latosol, Lateritik Cambisol, Litosol, Ferralsol Inceptisol, Ultisol, Oxisol
Litosol Litosol Litosol Entisol (subkelompok lithic)
Mediteran Mediteran Luvisol Chromic Luvisols Alfisol, Inceptisol
Organosol Organosol Histosol Histosol Histosol
Podsol Podsol Podsol Podzols Spodosol
Podsolik Merah Kuning Podsolik Acrisol Ultisol
Podsolik Coklat Kambisol Cambisol Inceptisol
Podsolik Coklat Kelabu Podsolik Acrisol Ultisol
Regosol Regosol Regosol Entisol, Inceptisol
Renzina Renzina Rendzina Calcic Leptosols Rendoll
- Ranker Ranker Acidic Leptosols -

Sumber: Padanan Nama Tanah miturut maneka warna Sistem Klasifikasi Lemah (dipunsederhanakaken), kejawi kanggé Sistem WRB.

Pakar pédologi ing Indonésia[besut | besut sumber]

  • E.C.J. Mohr (1873–1970)
  • J. van Schuylenborgh
  • Moh.Isa Darmawidjaja
  • Rudi Dudal (Bèlgi)
  • M. Soepraptohardjo
  • Tejoyuwono Notohadiprawiro
  • Sarwono Hardjowigeno

Catatan kaki dan rujukan[besut | besut sumber]

  1. Wiwit 1998 dipun-gantos déning sistem World Reference Base