Osteoarthritis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Infobox lelara Osteoartritis (OA, kaloka uga minangka artritis degeneratif, lelara degeneratif sendhi), yakuwi kondisi nalika sendhi krasa nyeri akibat saka inflamasi ringan sing timbul saka anané gèsèkan pucuking balung panyusun sendhi.

Sajeroning sawijining sendhi, jaringan balung enom (basa Indonésia: balung rawan) sing biyasa ingaran kanthi jeneng ‘’kartilago’’ biyasané nutup pucuking balung panyusun sendhi. Sawijining lapisan cuwèran sing ingaran cuwèran sinovial dumunung ing antara balung-balung kasebut lan tumindak minangka bahan pelumas sing nyegah ujung-ujung balung kasebut gèsèkan lan silih ngikis antara siji lan sijiné.

Sajeroning kondisi kakurangan cuwèran sinovial lapisan kartilago sing nutup ujung balung bakal gèsèkan siji lan sijiné. Gèsèkan kasebut bakal agaw’e lapisan kasebut tansaya tipis lan wusanané bakal nimbulaké rasa nyeri.

Panyebab[besut | besut sumber]

Saben wong mesthi naté ngalami nyeri sendhi. Masarakat awam lan malahan sawetara dhokter (sacara keliru) langsung nganggep disebabaké déning rematik utawa asam urat.Sapérangan manèh mikir akibat osteoporosis. Nanging nyatané panyebab utama nyeri sendhi (mliginé sing dialami déning sing umur punjul 45 taun) yakuwi osteoartritis. Panyebab osteoartritis werna-werna. Sawetara panelitèn nuduhaké anané gayutan antara osteoarthritis karo reaksi alergi, infeksi, lan invasi fungi (mikosis). Riset liya uga nuduhaké anané faktor katurunan (genetik) sing terlibat sajeroning panurunan lelara iki. Sawetara faktor risiko dumadiné osteoartritis yakuwi:

Pangobatan[besut | besut sumber]

Rasa nyeri sing diderita déning pendherita lelara iki bisa dikurangi nganggo manéka cara kaya pengomprèsan utawa panyuntikan cuwèran sinovial ing pérangan sendhi. Pangobatan tumrap pengapuran sendhi béda-béda gumantung stadiumé.

Osteoartritis derajad ringan (stadium 1 lan 2)[besut | besut sumber]

terapi non obat antarané:

  • mudhunaké bobot awak tumrap sing keluwihan
  • latihan nguataké otot pupu lan pinggul kanggo njaga kebugaran awak
  • nganggo knee brance samangsa diperlokaké

terapi obat antarané:

Osteoartritis derajad abot (stadium 3 lan 4)[besut | besut sumber]

Pilihan pangobatan paling apik yakuwi operasi penggantian sendhi. Operasi penggantian sendhi yakuwi operasi sing diayahi kanggo ngganti sendhi sing wis rusak nganggo prostesis.

Pencegahan[besut | besut sumber]

Pencegahan osteoartritis bisa diayahi kanthi cara konsumsi makanan sing kebak gizi.Sawetara suplemen panganan uga bisa dipigunakaké kanggo nyegah lelara iki. Sawetara suplemen sing umum dipigunakaké antarané glukosamin lan kondroitin.

Glukosamin[besut | besut sumber]

Glukosamin iku molekul gula amino sing biyasa ana ing kulit krustasea (ulang-ulangan), artropoda, lan dhindhing sèl cendawan. Ing Indonésia, glukosamin bisa dijupuk langsung saka suplemen panganan komersial utawa ombènan susu tersuplementasi.

Kondroitin[besut | besut sumber]

Kondrotin iku suplemen panganan sing biyasa dipigunakaké bebarengan karo glukosamin. Kondroitin iku arupa senyawa rantai gula mawa cawang sing nyususun balung rawan. Ing Indonésia, kondroitin bisa dijupuk langsung saka suplemen panganan.

Pranala njaba[besut | besut sumber]