Oli

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Oli

Oli utawa pelumas ya iku sawijining golongan dat kimia kang diasilaké saka olahan lenga bumi.[1] Oli nduwéni wujud cuwèr. Oli lumrahé diwènèhaké ing antarané barang kang obah, gunané kanggo ngurangi gaya gèsèk supaya ora seret.[1] Oli iku fraksi asil destilasi lenga patra kang duwé suhu 105-135 derajat celcius.[1] Oli nduwéni fungsi dadi lapisan pelindhung kang misahaké loro lumah kang duwé gayutan.[1] Lumrahé oli kasusun déning 90% lenga dhasar lan 10% dat tambahan.[1] Oli kang paling kerep digunakaké ya iku oli mesin kang dianggo ing mesin pembakaran njero.[1]

Kode SAE[besut | besut sumber]

Salah sawijiné karakteristik oli bisa dideleng saka kenthelé oli.[2] Kakenthelan bisa diarani vikositas.[2] SAE utawa Society of Automotive Engineer ya iku lembaga standadisasi kaya ta ISO, DIN utawa JIS.[2] Ananging SAE iku lembaga standardisasi mirunggan ing babagan otomotif.[2] Vikositi ya iku kamampuan laju liquid.[2] Ing Oli pelumas diarani lube oil grade.[2] SAE nguji iki ing temperatur kang wis ditemtokaké saéngga dikenal anané oli multi grade 10W40,20W50, lan oli monograde kaya ta SAE 20, 40.[2]

Vicosity Index utawa VI ya iku ékan kanggo ngukur oli bisa awét kenthel nalika ana ing temperatur kang dhuwur utawa cendhek.[2] Sangsaya dhuwur aji VI, oli sangsaya bisa tetep kenthel ing temperatur kang dhuwur utawa cendhèk.[2] Kode SAE duwé teges tumrap oli utawa pelumas.[2]

  • Kenthele oli ngacu ing lembaga SAE miturut tabél SAE J 300 taun 1999.[2]
  • Ana kurang luwih 30 jinis kenthelé oli miturut SAE, jinis mau kaya ta SAE 40, SAE 10w, SAE 20w50,SAE 15w50, SAE 10w40,SAE 15w40.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f top1.co.id(dipunundhuh tanggal 3 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l pelumas.net(dipunundhuh tanggal 3 Juni 2011)