NASCAR

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
NASCAR practice.jpg

Cithakan:Infobox sport governing body National Association for Stock Car Auto Racing (NASCAR) arupa perusahaan Kang diduwèni déning kulawarga lan nyelenggarakaké pira-pira macam even balapan. Didegaké déning Bill France Sr. pada 1947-48. Saiki, kang nyekel kalungguhan CEO ing perusahaan iki ya iku cucunya, Brian France.[1] NASCAR arupa penyelenggara balap mobil gedhé dhéwé ing Amérika Sarékat.[2] 3 seri balapan gedhé dhéwé NASCAR ya iku Seri Piala, Seri Nationwide, lan Seri Truk. NASCAR nyetujoni punjul 1.500 balapan ing 100 trek ing 38 praja ing Amérika Sarékat. Saliyané iku NASCAR uga nggelar balapan ing Kanada, Meksiko lan Éropah. NASCAR uga nganakaké pira-pira balapan eksibisi ing Suzuka, Jepang. Motegi, Jepang, lan Calder Park Raceway, Australia.[3]

Kantor pusat NASCAR ana ing Pasisir Daytona, Florida kalebu uga kantor-kantor cabang liyané ing papat kutha ing praja North Carolina: Charlotte, Mooresville, Concord, lan Conover[4] Kantor regionalé ana ing New York City, Los Angeles, Bentonville. Kanggo kantor ing jaba Amérika mapan ing Mexico City lan Toronto.

NASCAR arupa salah siji saka ulah raga kang paling akèh dideleng andhedhasar rating televisi ing Amérika Sarékat. Faktané, amung National Football League-lah kang duwé akèh penonton katandhing NASCAR. Ing jaba Amérika, NASCAR disiaraké ing punjul 150 nagara.[5] Nalika taun 2004, direktur keamanan NASCAR nyatakaké NASCAR ana ing urutan marang 17 saka 20 acara ulah raga rutin mingguan kang ditekani penonton saben musimé.[6] Majalah Fortune nyatakaké aliran duwit sponsorship perusahaan kang ngalir img NASCAR ngluwihi ajang balapan liyané saka Formula Satu utawa MotoGP sanajan awit Serangan 11 September 2001 kang berdampak langsung ing perekonomian ing Amérika Sarékat, pira-pira perusahaan wiwit ngurangi kagiyatan sponsor dhèwèké ing ajang ulah raga.[7]

Liga Sajeroning NASCAR[besut | besut sumber]

Sprint Cup Series[besut | besut sumber]

Seri Piala Sprint NASCAR arupa divisi paling dhuwur sajeroning balapan NASCAR. Pertama digelar taun 1949 kanti jenengStrictly Stock Series. Era taun 1950-1970 balapan iki banjur dikenal kanti jeneng Grand National Series. Awit duwé sponsor saka perusahaan tobako R. J. Reynolds Tobacco Company, seri iki banjur dikenal kanti jeneng Winston Cup Series nganti akir musim 2003. Awit 2004 nganti 2007 balapan iki ngganti sponsor dadi Nextel Cup Series, lan kanti anané merger antara Nextel karo perusahaan telekomunikasi Sprint, mangka awit musim 2008 balapan iki dikenal kanti jeneng Sprint Cup Series nganti saiki. Pembalap kang paling kerep juara ing seri Sprint Cup ya iku Richard Petty lan Dale Earnhardt Senior kanti raihan kaping 7 gelar juara umum.

Nationwide Series[besut | besut sumber]

Seri Nationwide arupa divisi 2 saka seri balap NASCAR (kira-kira pada kaya F3000 kang arupa divisi 2 sadurungé jenjang F1). Pertama kali dianakaké taun 1982, lan racaké digelar ing sirkuit-sirkuit kelas 2 kang ora nganakaké balapan Sprint Cup. Balapan Nationwide uga racaké digelar sadina sedurungé balapan utama Sprint Cup.

Camping World Truck Series[besut | besut sumber]

Seri Camping World Truck arupa seri balap NASCAR mirunggan kanggo mobil-mobil kanti wujud pick-0up, lan pertama digelar ing musim 1995.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ DiCicco, Christopher (November 3, 2007). "NASCAR's Organizational Structure By". Buzzle.com. Dijupuk April 18, 2009. 
  2. ^ "History of NASCAR". Famento, Inc. February 20, 2009. Dijupuk April 18, 2009. 
  3. ^ "Exhibition Races". racing-reference.info. (Kaunduh 5/2/13)
  4. ^ "RACING FAQ, NASCAR Trivia and TECH Questions". Jayski LLC, ;; Owned and served by ESPN. February 15, 2009. (Kaunduh 5/2/13)
  5. ^ "All About NASCAR". ShaveMagazine.com. 
  6. ^ "Public Venue Security 01/04: On the Move". Publicvenuesecurity.com. (Kaunduh 5/2/13)
  7. ^ "NASCAR: A Once Hot Sport Tries to Restart Its Engine". Time. April 26, 2010. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]