Myeonbok

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Myeonbok

Myeonbok (면복;冕服) ya iku jinis sandhangan resmi kang kusus dihunakake déning raja Dinasti Joseon (1392-1910) di Koréa nalika ana prstawa-prastawa wigati.[1] Myeonbok racaké digunakaké déning raja nalika upacara pelantikan, pertemuan rutin ing wayah ésuk, upacara penghormatan arwah leluhur, lan ing thun anyar imlek.[1] Myeonbok kapérang dadi loro ya iku Gujangbok lan Sibijangbok.[1] Gujangbok digunakaké déning raja déné sibijangbok digunakaké déning kaisar. Myeonbok nglambangake kaagungane raja nalika dhèwèké lagi mimpin upacara-upacara wigati.[2] Ing taun 1897, nalika Kamaharajan Han Raya dideklarasekake, kaisar wiwit nggunakaké sibijangbok.[2]

Gujangbok[besut | besut sumber]

Gujangbok ya iku pakaian resmi raja yang dinamakan berdasarkan 9 jinis simbol sulaman yang terdapat pada pakaian tersebut.[1] Lima corak yang disulam dinamakan ojang, yakni naga, gunung, api, burung kuau dan cangkir arak yang berbentuk macan yang menyimbolkan yang. Sementara empat simbol (sajang) lain melambangkan eum (yin) antara lain jewawut, bulir padi, kampak dan api.[1]

Sibijangbok[besut | besut sumber]

Sibijangbok ya iku sandhangan resmi kang dgunakake kaisar lan duwé 12 jinis simbol kang disulam.[1] Ing jubah disulam 6 simbol ya iku, srengéngé, bulan, 5 bintang, 7 gunung, naga lan manuk kuau.[1] Ing pérangan ngisor sandhangan ana sulaman cangkir arak, pala kependhem (water chestnut), geni, kampak lan pola-pola pesagi.[1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathatan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h The king's Myeonbokjongmyo.net. Diundhuh tangg 18 Mèi 2010.
  2. a b Myeonbok Gangsil, jongmyo.net. Diundhuh tanggal 18 Mèi 2010.