Mrambut

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Sekul pari

Brambut utawa mbrambut minangka bagean saka gandum ( sereal ) kanthi lembaran garing, bersisik, lan ora bisa dipangan, sing nglindhungi njero ( endospermium lan embrio ). Sekam bisa ditemokake ing meh kabeh anggota suket ( Poaceae ), sanajan ing sawetara jinis budidaya uga ana variasi ing biji tanpa kulit (kayata jagung lan gandum ). .Ing tetanen, sekam bisa digunakake minangka campuran pakan, minangka kandhang, dicampur ing lemah minangka pupuk, dibakar, utawa areng digunakake minangka medium tanduran.

Anatomi[besut | besut sumber]

Secara anatomis, husk dibentuk saka bagean-bagean saka butiran perhiasan kembang (spikelet) sing diarani gluma, palea, lan lemma . Ing konsumsi tongkol jagung, telung bagean iki dikurangi dadi katon kaya sisik ing lumahing tongkol. Ing beras, gluma padha karo loro duri cilik ing dhasar. Palea minangka bagean cilik saka tutup, dene lemma minangka bagean gedhe saka tutup lan sawetara jinis duwe " bulu " ( awn ). Ing kembang gandum, telung bagean iki dikembangake kanthi apik.

Sekam kasebut dibutuhake kanggo keperluan tanduran maneh tanduran iki. Beras tanpa kulit (diarani nasi kanggo pari) ora bisa digunakake kanggo bahan taneman, kajaba kultivar tanpa kulit.

Paribasan[besut | besut sumber]

Sawetara paribasan nggunakake "chaff". Paribasan "kaya bara ing sekam" nggambarake bebaya sing tetep ngalamun sanajan katon tenang.