Mohammad Ali Shah Qajar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Cithakan:Other people

Mohammad Ali Shah Qajar
Mohammad ali shah 210873.jpg
Shah of Persia
Panjenengan 3 January 1907  – 16 July 1909
Leluhur Mozaffar ad-Din Shah Qajar
Panerus Ahmad Shah Qajar
Prime Ministers
Lair (1872-06-21)21 Juni 1872
Amol, Persia
Surud 5 April 1925(1925-04-05) (umur 52)
San Remo, Italy
Astana Imam Hussein Shrine, Kerbala, Iraq
Garini Malekeh Jahan
Putra See below
Jeneng dawa
Mohmmad Ali Shah
Dynasty Qajar
Bapa Mozaffar ad-Din Shah Qajar
Ibu Taj ol-Molouk (Umm al-Khakan)
Agama Shia Islam
Tughra

Mohammad Ali Shah Qajar ( Pèrsi: محمدعلی شاه قاجار ; 21 Juni 1872 - 5 April 1925, San Remo , Italia), minangka raja kaping enem saka Dinasti Qajar lan Shah saka Persia ( Iran ) saka 8 Januari 1907 nganti 16 Juli 1909.

Babad[besut | besut sumber]

Mohammad Ali Shah Qajar nglawan konstitusi sing diratifikasi sadanguning masa pemerintahan bapakne, Mozaffar ad-Din Shah Qajar . Ing taun 1907 Mohammad Ali mbubrah parlemen lan ngumumaké Konstitusi sing wis dibubaraké amerga dadi hukum Islam.[1]Dheweke mbombardir Majelis (Parlemen Persia) kanthi dukungan militer lan politik Rusia lan Inggris .[2]

ing wulan Juli 1909, pasukan pro-Konstitusi minggah saka propinsi Persia menyang Teheran sing dipimpin dening Sardar As'ad , Sepehdar A'zam , Sattar Khan , Bagher Khan lan Yeprem Khan , njuluki Shah, lan mbentuk konstitusi. Tanggal 16 Juli 1909, parlemen milih kanggo nyedhiyakake putrane putra Mohammad Ali Shah, 11 taun, Ahmad Shah ing tahtan. Mohammad Ali Shah nulak sawisé Revolusi Konstitusional anyar lan wis wiwit dikenang minangka lambang kediktatoran.

Sawise mlayu menyang Odessa , Rusia (saiki Ukraina ), Mohammad Ali ngrencanakake bali menyang kekuwatan. Ing taun 1911 dheweke ndharat ing Astarabad , Persia, nanging pasukane kalah.[1] Mohammad Ali Shah bali menyang Rusia, banjur ing 1920 kanggo Konstantinopel (saiki Istanbul ) lan salajengipun menyang San Remo , Italia , ing ngendi dheweke tilar donya tanggal 5 April 1925 (bur. Kuil Imam Husain , Karbala , Irak ). Saben Shah saka Persia wiwit Mohammad Ali wis tilar donya ing pembuwangan.

Putra lan penerusipun, Ahmad Shah Qajar minangka raja pungkasan Dinasti Qajar[3]

Ndeleng Ugo[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Donzel, Emeri “van” (1994). Islamic Desk Reference. ISBN 90-04-09738-4.  p. 285-286
  2. "BBC Persian". Bbc.co.uk. Dijupuk 2017-05-18. 
  3. Soltan Ali Mirza Kadjar, 'Mohammad Ali Shah: The Man and the King', in: Qajar Studies. Travellers and Diplomats in the Qajar Era. Journal of the International Qajar Studies Association, volume VII, 2007.


Pranala Njaba[besut | besut sumber]

Mohammad Ali Shah Qajar
Lair: 21 June 1872 Tilar donya: 5 April 1925
Iran
Kang sadurungé
Mozaffar al-Din Shah Qajar
Shah of Persia
1907–1909
Kang sawisé
Ahmad Shah Qajar

Cithakan:Kings of Qajar Dynasty Cithakan:Persian Constitutional Revolution Persions