Mirza Ali Asghar Khan Amin al-Soltan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ali Asghar Khan
علی‌اصغر خان
Mirza Ali Asghar Khan Atabak.jpg
Prime Minister of Iran 2nd
Linggih
1 May 1907 – 31 August 1907
RatuMohammad Ali Shah Qajar
Kang sadurungéMirza Nasrullah Khan
Kang sawiséAhmad Moshir al-Saltaneh
Premier of Iran
Linggih
13 March 1887 – 23 November 1896
Kang sadurungéMirza Yusuf Khan Astiani
Kang sawiséAli Khan Amin ud-Daula
Linggih
1 June 1898 – 24 January 1904
Kang sadurungéAli Khan Amin ud-Daula
Kang sawiséAbdol Majid Mirza
Rerincèn dhiri
Lair6 January 1858
Tehran, Iran
Pati31 Agustus 1907(1907-08-31) (umur 49)
Tehran, Iran

Mirza Ali Asghar Khan ( Pèrsi: میرزا علی‌اصغر خان ; 6 Januari 1858 & ndash - 31 Agustus 1907), uga dikenal minangka gelar kehormatan Amin al-Soltan lan Atabak , minangka perdhana mentri pungkasan Iran ing Naser al-Din Shah Qajar .

Awal urip[besut | besut sumber]

Ali Asghar lair tanggal 6 Januari 1858. Piyambakipun minangka putra kaping kalih Agha Ebrahim, minangka menteri istana ingkang gadhah pengaruh asal saking Georgia .[1][2] Nalika Ali Asghar umur 15 taun, dhèwèké wiwit nulungi bapakné ing politik. Ing taun sabanjuré, Ali Asghar lan rama diiringi Naser al-Din Shah kanggo kang ziarah menyang suci Syi'ah kutha Najaf , Karbala , Kadhimiya , lan Samarra .

Nalika Ali Asghar bali menyang Teheran pribumi, dheweke diangkat dadi panglima jaran pasukan kavaleri, lan ing taun-taun sabanjure terus munggah menyang kantor-kantor sing luwih dhuwur, akhire diangkat dadi bendahara tentara. Sasampunipun ramanipun séda ing taun 1883, piyambakipun pikantuk gelar "Amin al-Soltan" minangka gelar kehormatan, lan dados Menteri Kehakiman. Sawetara taun salajengipun piyambakipun pikantuk gelar " Atabak " lan mundhut jabatan Perdana Menteri.[3]

Pembuangan lan bali[besut | besut sumber]

Sawisé pembunuhan Naser ing taun 1896, Ali Asghar mbantu njaga tahta lan transfer aman marang putrané, Mozaffar al-Din Shah Qajar . Ing wulan Nopember 1896, Ali Asghar dipecat saka kantor perdana menteri dening Mozaffar ad-Din Shah Qajar.[4] Ali Asghar banjur pensiun dhisik marang Qom , mengko lelungan liwat Rusia menyang Tiongkok lan Jepang , lan banjur mlebu ing Swiss[5]<ref>Sajrone Revolusi Konstitusional Iran , raja Qajar anyar Mohammad Ali Shah Qajar ngulemi Ali Asghar bali menyang Iran.

Sanajan Ali Asghar akeh sing nentang dheweke, dheweke uga duwe pendukung ing kutha-kutha utama Iran kayata Qazvin , Rasht , lan asale saka Teheran. Dheweke ditunjuk dening Mohammad Ali Shah minangka Perdana Menteri Iran. Ing wektu maneh Ali Asghar dadi perdana menteri, Iran ana ing kekacoan: negara utang dhuwit kanggo wong-wong sing njabat; Inggris - Persaingan Rusia liwat Iran; Penculikan Ottoman ing sisih kulon Iranian; lan pambrontakan. Ali Asghar bisa kanthi cepet mungkasi Ottoman, lan uga nyoba kanggo ndandani stabilitas masalah keuangan ing Iran.

Ali Asghar tiwas ing ngarep Parlemen Iran tanggal 31 Agustus 1907.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Rahimi, MalekMohammad. Gorji haye Iran. Esfahan: Yekta, (2000). (The Georgians of Iran)
  2. Amanat: AMĪN-AL-SOLṬĀN, ĀQĀ EBRĀHĪM. Encyclopedia Iranica, 1989, pp. 949–951.
  3. Cyrus Ghani: Iran and the rise of Reza Shah. I.B. Tauris, 1998, p. 5.
  4. Abdollah Mostofi: The administrative and social history of the Qajar period. Vol. II. Mazda Publishers, 1997, p. 347.
  5. Abdul Ali Masumi: Enghelab Mashruteh. Nonyad Rezaiha, 2006, p. 72. ISBN 2-916531-03-3

Sumber[besut | besut sumber]

  • Rahimi, MalekMohammad. Gorji haye Iran. Esfahan: Yekta, (2000). (The Georgians of Iran)
  • Cyrus Ghani: Iran and the rise of Reza Shah. From Qajar collapse to Pahlavi rule. I. B. Tauris, London u. a. 1998, ISBN 1-86064-258-6, S. 78.
  • Amanat, A. (1989). "AMĪN-AL-SOLṬĀN, ĀQĀ EBRĀHĪM". Encyclopaedia Iranica, Vol. I, Fasc. 9. kk. 949–951. 
Kalungguhan pulitik
Kang sadurungé
Mirza Yousof Khan Ashtiani
Premier of Iran
1887–1896
Lowong
Title next held by
Ali Khan Amin od-Dowleh
Kang sadurungé
Ali Khan Amin od-Dowleh
Premier of Iran
1898–1904
Kang sawisé
Abdol Majid Mirza
Kang sadurungé
Mirza Nasrullah Khan
Prime Minister of Iran
1907
Kang sawisé
Mohammad Vali Khan Tonekaboni

Cithakan:IranPMs

Cithakan:Persian Constitutional Revolution Persions