Mirza Nasrullah Khan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mirza Nasrullah Khan
نصرالله مشیرالدوله
Nasrullah Moshir al-Dowleh.jpg
Prime Minister of Iran 1st
Linggih
1 August 1906 – 17 March 1907
RatuMozaffar ad-Din
Mohammad Ali
Kang sadurungéAbdol Majid Mirza (as Premier of Persia)
Kang sawiséAli Asghar Khan
Rerincèn dhiri
Lair1840
Nain, Persia
Pati13 September 1907 (aged 67)
Tehran, Persia
AnakHassan Pirnia
Hossein Pirnia
AgamaShia Islam

Mirza Nasrullah Khan ( Pèrsi: میرزا نصرالله خان نایینی ; 1840 - 13 September 1907), kanthi irah-irahan Moshir al-Dowleh , minangka Perdana Menteri Iran pisanan. Panjenengané dadi Perdhana Mentri Iran sawisé introduksi Konstitusi Persia taun 1906 , ngedegaké pamaréntahan sah pisanan Iran sing disetujoni déning Majelis tanggal 7 Oktober 1906. Sadurunge dadi Perdana Menteri, dheweke dadi Menteri Luar Negeri. Dheweke tilar donya ing kahanan kasebut dicritani lan dikubur ing Imam Zadeh Saleh saka Tajrish .


Awal urip[besut | besut sumber]

Lair taun 1840 kanggo kulawarga pamimpin agama, dheweke tansaya gedhé ing Nain sadurungé lelungan menyang Teheran . Taun 1862, dheweke nikah karo putri sodagar kaya Mirza Taghi Ajoodan. Dhèwèké duwé anak lanang loro, Hassan lan Hossein , sing salajengipun damel Konstitusi Persia ing taun 1906 lan main peran ing politik Iran nalika periode Qajar. Nasrullah, sing kerja ing jajaran pamaréntahan, dadi Menteri Luar Negeri ing taun 1898.

Perdhana Mentri[besut | besut sumber]

Nasrullah dadi perdana menteri pertama Iran ing Konstitusi Iran anyar taun 1906. Senadyan dheweke mundur nalika tanggal 17 Maret 1907, kabineté tetep dumadi nganti 1 Mei 1907. Sawise pati Nasrullah, putra sulung Hassan Pirnia diwenehi gelar Moshir al-Dowleh sadurunge uga dadi Perdana Menteri dekade ing ngisor iki.

Sumber[besut | besut sumber]

  • Jane Lewisohn, Flowers of Persian Song and Music: Davud Pirniā and the Genesis of the Golhā Programs, Journal of Persianate Studies, Vol. 1, No. 1, pp. 79–101 (2008)


Kalungguhan pulitik
Kang sadurungé
Abdol Majid Mirza
Minister of Foreign Affairs
1902–1905
Kang sawisé
Mirza Abdulvahab Khan
Kang sadurungé
None
Prime Minister of Iran
1906–1907

Cithakan:S-non