Menyang kontèn

Meme internèt

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Conto makro gambar, jinis meme internèt kang lumrah ing taun 2000-an

Meme internèt (/mm/ MEEM) yaiku cuplikan gambar, GIF, utawa vidhéo saka acara TV, filem, lan sapanunggalané kang dibesut utawa gawéané dhéwé kang sumebar lumantar internèt. Meme iku kerep disebaraké liwat médhia sosial lan mligi kanggo guyonan warganèt. Istilah basa Inggris meme diciptakaké déning Richard Dawkins nalika tahun 1976 lumantar bukuné kang asesirah The Sefish Gene.[1][2]

Riwayat[besut | besut sumber]

Tembung meme diciptakaké déning Richard Dawkins ing bukuné The Selfish Gene taun 1976 minangka upaya kanggo njlèntrèhaké cara gagasan bisa niru, mutasi, lan ngrembaka (memetik).[3] Emoticon iku salah siji saka podho pisanan karo meme internet. Ing taun 1982, Scott E. Fahlman ngenalake pasuryan smiley miring sing dibentuk kanthi tandha wacan, kanthi tujuan nggawe emosi lan ekspresi nggunakake citra digital.[4] Konsep meme Internet pisanan diusulake dening Mike Godwin ing Wired edisi Juni 1993. Ing taun 2013, Dawkins mbedakake meme Internet minangka sing sengaja diowahi kanthi kreatifitas manungsa-dibedakake saka gen biologis lan konsep meme sadurunge Internet dhewe, kang melu mutasi dening owah-owahan acak lan nyebar liwat réplikasi akurat kaya ing pilihan Darwinian.[5] Dawkins nerangake manawa meme Internet minangka "pembajakan saka ide asli", ide meme sing wis mutasi lan berkembang ing arah anyar iki. Salajengipun, meme internet nggawa properti tambahan sing ora diduweni meme biasa: dheweke ninggalake jejak ing media sing digunakake (umpamane, jaringan sosial) sing bisa digunakake dilacak lan dianalisis.[6]

Kajaba iku, meme modern digawe sing umume bisa diterangake luwih visual (tinimbang kontekstual) lucu, absurd, macem-macem lan referensial dhewe tinimbang formulir sadurunge. Akibaté, dheweke kurang intuisi lan cenderung ora dimangerteni kanthi lengkap dening pamirsa sing luwih akeh. Ing pertengahan 2010-an, pisanan muncul ing wangun meme "lembab", sub-genre meme sing biasane nyakup format meme kanthi cara sing beda karo makro gambar sing sadurunge digunakake.[7] Istilah "lembab", sing tegese "panggonan sing adhem lan lembab", banjur diadaptasi dening perokok mariyuana kanggo nyebut mariyuana kualitas dhuwur, lan banjur dadi istilah ironis kanggo jinis meme, uga dadi sinonim kanggo "kelangan".[8] Istilah iki asline tegese meme sing beda banget saka norma, nanging saiki digunakake utamane kanggo mbedakake jinis meme modern iki saka jinis liyane sing luwih lawas kayata makro gambar. Meme Dank uga bisa ngarujuk marang meme "bagus". unik utawa aneh". Iki diterangake minangka "lelucon internet" sing "dimainake kanthi cara sing lucu maneh" utawa "dadi absurd sing lucu".[9]

Akeh meme modern asale saka frase nonsensical utawa ora ana hubungane sing bola-bali lan dilebokake ing format liyane. Salah sawijining conto yaiku "padha nindakake operasi ing anggur," saka video Sistem Bedah da Vinci sing nindakake operasi tes ing anggur. Wong sing nuduhake kiriman cenderung nambah caption sing padha ("padha nindakake operasi ing anggur"), lan pungkasane nggawe gambar satir kanthi sawetara lapisan katrangan ing ndhuwur. Meme kaya iki terus nyebar amarga wong-wong mulai nggabungake frasa kasebut menyang meme sing beda-beda lan ora ana hubungane.[10]

Tren ironi ing budaya meme sing saya mundhak ngasilake meme absurd sing ora beda karo seni postmodern.[11] Akeh meme Internet duwe sawetara lapisan makna sing dibangun saka meme liyane, ora bisa dingerteni kajaba sing ndeleng wis ndeleng kabeh meme sadurunge. Meme "Goreng", meme sing wis kleru lan mbukak liwat pirang-pirang saringan lan/utawa lapisan kompresi Lossy, asring aneh kanggo wong sing ora ngerti.[12] Conto iki meme iku "E" meme ", gambar Markiplier photoshopping Lord Farquaad saka film Shrek, photoshopped menyang pemandangan saka pangrungon Mark Zuckerberg ing Kongres.[13]

Pangembangan[besut | besut sumber]

Pangembangan meme internet wis melu macem-macem tren lan owah-owahan saka wektu. Meme wis dadi basa sing populer ing jagad digital, ngidini individu kanggo nyebut awake dhewe, nuduhake humor, utawa ngirim pesen kanthi cara kreatif ing macem-macem konteks, kalebu hiburan, politik, budaya populer, lan liya-liyane. Kajaba iku, meme bisa digunakake minangka lelucon ing komunitas online kayata Twitter, Tumblr, Facebook, YouTube, lan Reddit.[14]

Meme internet wis ngalami évolusi sing signifikan saka wektu. Diwiwiti karo meme prasaja kaya "Rage Comics" lan "LOLcats," sing nggunakake karakter apik lan humor sing prasaja. Nanging, suwene wektu, meme wis berkembang dadi macem-macem bentuk sing luwih rumit lan kontekstual. Contone, meme "Distracted Boyfriend" minangka representasi visual kanggo kahanan nalika ana wong sing digodha dening liya nalika kudu fokus ing siji. Kangge, meme politik kayata "One Doesn't Simply Walk into Mordor" saka "The Lord of the Rings" digunakake kanggo nggambarake tantangan utawa kahanan rumit ing politik.

Kajaba iku, meme wis dadi alat penting ing budaya lan politik populer, mengaruhi diskusi lan narasi ing media sosial. Ora mung kanggo humor, nanging uga kanggo ngirim pesen, kritik utawa ndhukung macem-macem masalah. Pangembangan meme internet terus nalika tren lan acara anyar muncul, nggawe dinamis sing menarik ing budaya digital saiki.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Watercutter, Angela; Ellis, Emma Grey (4 Januari 2018). "The WIRED Guide to Memes". Wired. Dibukak ing 17 Agustus 2021.
  2. Dawkins, Richard (1989). The Selfish Gene (édhisi ka-2). Oxford University Press. kc. 192. ISBN 978-0-19-286092-7. Diarsip saka asliné ing 16 Maret 2015. Dibukak ing 17 Agustus 2021. We need a name for the new replicator, a noun that conveys the idea of a unit of cultural transmission, or a unit of imitation. 'Mimeme' comes from a suitable Greek root, but I want a monosyllable that sounds a bit like 'gene'. I hope my classicist friends will forgive me if I abbreviate mimeme to meme. If it is any consolation, it could alternatively be thought of as being related to 'memory', or to the French word même. It should be pronounced to rhyme with 'cream'.
  3. Heylighen, Francis; Chielens, K. (2009). "Encyclopedia of Complexity and Systems Science" (PDF), Encyclopedia of Complexity and Systems Science. hlm. 2. ISBN 978-0-387-75888-6.
  4. Dzulfaroh, Ahmad Naufal (2020-07-18). "Kisah di Balik Terciptanya "Emoticon"..." Kompas.com. Dibukak ing 2021-12-08.
  5. Solon, Olivia (2013-06-20). "Richard Dawkins on the internet's hijacking of the word 'meme' (Wired UK)". web.archive.org. Diarsip saka sing asli ing 2013-07-09. Dibukak ing 2021-12-08. {{cite web}}: Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  6. "The Original Memes (Before Memes)". Dictionary.com (ing basa Inggris Amérika Sarékat). 2018-02-27. Dibukak ing 2021-12-08.
  7. "Dank Memes". Know Your Meme. Dibukak ing 2021-12-08.
  8. HOFFMAN, ASHLEY (2018-02-02). "Donald Trump Jr. Just Became a Dank Meme, Literally". Time (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-12-08.
  9. Griffin, Annaliese (2018-03-13). ""Dank" is the new umami". Quartz (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-12-08.
  10. Feldman, Brian (2018-11-26). "They Did Surgery on a Grape". Intelligencer (ing basa Inggris Amérika Sarékat). Dibukak ing 2021-12-08.
  11. Lestari, Widia (2019-01-30). "Irony Analysis of Memes on Instagram Social Media". PIONEER: Journal of Language and Literature. 10 (2): 114–123, . doi:10.36841/pioneer.v10i2.192.{{cite journal}}: CS1 maint: extra punctuation (link)
  12. ALAUGHEAD (2019-03-24). "How to Deep Fry a Meme (aka glitch a file)–Digital History Methods". DIGITAL HISTORY METHODS | HIST 477/677 American University (ing basa Inggris Amérika Sarékat). Dibukak ing 2021-12-08.
  13. Hathaway, Jay (2019-03-26). "The Deep-Fried E Meme Shows Just How Weird Memes Can Get". web.archive.org. Diarsip saka sing asli ing 2019-03-26. Dibukak ing 2021-12-08. {{cite web}}: Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  14. Miltner, Kate M. (2014-08-01). ""There's no place for lulz on LOLCats": The role of genre, gender, and group identity in the interpretation and enjoyment of an Internet meme". First Monday (ing basa Inggris). doi:10.5210/fm.v19i8.5391. ISSN 1396-0466.