GIF

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Graphics Interchange Format (luwih dikenal singkatané GIF /ˈɪf/ JIF utawa /ˈɡɪf/ GIF) ya iku gambar sing formaté bitmap sing dikenalaké déning CompuServe ing taun 1987[1] lan uwis akèh digunakaké ing World Wide Web amarga sengkuyungan lan portabilitasé sing amba.

Formaté GIF nyengkuyung gambar tekan 8 bita saben pixel kanggo saben gambar, ngoléhaké sawiji gambar kanggo ngerujuk marang palet werna gambaré dhéwé tekan 256 werna-werni kapilih saka panggenan werna RGB sing formaté 24-bita. GIF alsu nyengkuyung animasi-animasi lan ngoléhaké palet werna tekan 256 werna sing kapisah kanggo saben wengkonan gambar iku. Watesan-watesan palet iku gawe formaté GIF ora pati gathuk kanggo ngasilaké foto-foto awerna lan gambar-gambar liyané sing werna-werniné sing sinambung. Ananging, GIF iku gathuk kanggo gambar-gambar sing luwih prasaja kaya ta grafik-grafik utawa logo-logo sing babagan wernané ajeg.

Gambar-gambar GIF diproses lewat prosés compression nganggo teknik lossless data compression cara Lempel–Ziv–Welch (LZW) supaya nguda ukuran barkasé tanpa ngurangi kwalitet visualé. Teknik compression iku uwis dipaténaké ing taun 1985. Ananing kontroversi bab ékapati ing lisensiné GIF antara bakuning hak patén piranti alusé, Unisys, lan CompuServe ing taun 1994 njalari pangembanganing ukuran pokok kanggo Portable Network Graphics (PNG). Sawisé taun 2004, hak-hak paten sing magepokan uwis kadaluwarsa.

Sujarah[besut | besut sumber]

CompuServe ngenalaké formaté GIF ing taun 1987 kanggo nyedhiakaké format gambar awerna kanggo babagan pangunduhing barkas-barkasé dhèwèké. Iki mau kapéngéné kanggo nggantekaké format sing sadhurungé ya iku run-length encoding (RLE), sing mung werna ireng lan putih. GIF dadi kaloka amarga nganggp LZW data compression mau, sing luwih éfisién tinimbang sing run-length encoding (RLE) sing formaté digunakaké déning PCX lan MacPaint, lan gambar-gambar sing lumayan gedhé bisa cepet diunduh, sanajan nganggo modems sing alon.

Vérsi aslin formaté GIF diarani 87a.[1] Ing taun 1989, CompuServe mbabar vérsi sing luwih maju, diarani 89a.[2] Vérsi sing iki katambahan sengkuyungan kanggo telatan animasi (sawénéh gambar ing sawiji arus uwis disengkuyung ing format 87a), werna-werna latar wuri sing sumrawang, lan panyimpening metadata mligi kanggo applikasi. Spésifikasiné format 89a uga nyengkuyung anggitaning label-label tenger (sing ora nlusupaké ing data grafis). Ananing amarga sithiké kendali tumrap pajangan font-font huruf, fitur iku ora akèh sing nganggo. Loro vérsi iku bisa dibedakaké kanthi dhelok enem bytes kapisané barkas iku ("angka gunan-gunané" utawa "ciri khasé"), sing nalika ditapsiraké minangka ASCII, kawaca "GIF87a" lan "GIF89a".

Rujukan[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=GIF&oldid=1095642"