Marcel Mauss

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Marcel Mauss
Lair (1872-05-10)10 Mèi 1872
Épinal, Vosges, Prancis
Pati 10 Fèbruari 1950(1950-02-10) (umur 77)
Paris, Prancis
Bangsa Prancis
Karièr ngèlmiah
Babagan Sosiologi; Antropologi
Mrabawani Émile Durkheim
Kaprabawan Claude Lévi-Strauss
Keith Hart
Gayle Rubin
Georges Bataille

Marcel Mauss (1872-1950) ya iku ahli filsafat lan sosiologi bekas muridé Durkheim.[1] Adeg-adeg dhasar Mauss ya iku intiné padha karo Durkheim. Nalika iku, antropologi padha karo sosiologi (ing Prancis sinebut Ethnologie) lan dadi kajuruan ing sosiologi ya iku sosiologi kang ngenani masarakat primitif. Dhèwéké uga nganut anggepan Durkheim, ya iku paham-paham kolektif kang ménéhi pameksa ing aktivitas-aktivitas manungsa ing bebrayan. Ana buku kang ditulis bareng karo Durkheim ya iku De Quelques Formes Primitives de Classifiation taun 1901-1902. Ing buku iku, Mauss lan Durkheim mbahas salah siji sipat kang karan alam pikiran primitif.[2] Miturut panemuné, alam pikiran primitif dhuwé ngèlmu kawruh lan kabutuhan pokok kanggo nglompokaké kabéh pangertiané lan paham kang ana ing sakupengé manungsa i ng golongan-golongan tartamtu.[1][2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Koentjaraningrat (1964). Tokoh-tokoh Antropologi. Jakarta: Penerbitan Universitas. kk. 46–47. 
  2. a b Gaillard, Gérald (2004). The Routledge Dictionary of Anthropologists. London: Routledge. k. 171. ISBN 0-203-49900-X.