Maranta (génus)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Maranta
Maranta leuconeura3.jpg
Maranta leuconeura
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Unranked: Monocots
Unranked: Commelinids
Ordho: Zingiberales
Famili: Marantaceae
Génus: Maranta
L.
Sinonim[1]
  • Allouya Plum. ex Aubl.

Maranta ya iku génus saka tuwuhan bisa ngembang, kulawarga Marantaceae. Asalé saka Amérika tengah lan kidul, lan India Kulon[2][3]. Jeneng Maranta kajupuk saka ahli botani saka Italia abad 16 kang aran Bartolomeo Maranta. Udakara 40-50 spésiès kang wus kacathet déning para ahli[1]. Sakabèhané duwé rhizoma kang wujud rimpang. Watang kang katon ing dhuwur lemah wujud watang semu. Godhongé lonjong lan tansah ijo, megar ing wektu awan lan nalika wengi godhongé nggulung. Kembange cilik, kanthi kelopak cacah telu.
Spésiès kang tinemu ing tanah Jawa ya iku garut (Maranta arundinacea), dibudidaya murih bisa ngasilaké pathi garut. Kajaba iku uga diolah dadi emping garut.

Spésiès[besut | besut sumber]

Spésiès kang wus kacathet:[4]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b "World Checklist of Selected Plant Families". 
  2. Maranta in Flora of North America
  3. Maranta in Flora of China
  4. "World Checklist of Selected Plant Species, general search".