Mantophasmatidae

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Mantophasmatidae
Kalamangsa: Jurassic - Saiki
Mantophasma zephyra Zompro et al 2002.jpg
Mantophasma zephyrum Zompro sakanca., 2002
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Klas: Insecta
Subklas: Pterygota
Infraklas: Neoptera
Superordho: Exopterygota
Ordho: Notoptera[1]
Arillo & Engel, 2006
Subordho: Mantophasmatodea
Famili: Mantophasmatidae
Subfamili, suku

pirsani tèks

Mantophasmatidae iku sawijining subordo saka gegremet sajeroning ordo Notoptera. Awalé gegremet-gegremet iki dianggep ordo dhéwé, lan dijenengi Mantophasmatodea, nanging panalitèn sabanjuré nyaranaké yèn gegremet-gegremet iki kalebu sajeroning ordo kang padha kaya déné Grylloblattidae, lan kaloro subordo digabung sajeroning ordo Notoptera.

Mantophasmatidae iku subordo gegremet karnivora Afrika kang tinemu nalika taun 2001.[2][3] Golongan iki awalé ditepungaké minangka sawijining ordo gegremet anyar, nanging dhedhasar bukti paling anyar nuduhaké gegandhèngan adhi golongan karo Grylloblattidae (sadurungé diklasifikasikaké sajeroning ordo Grylloblattodea),[4][5] Arillo & Engel wis nggabungaké rong golongan mau dadi sak ordo, Notoptera.[1]

Ordo iki èndhemik tumrap Afrika Kidul pérangan kulon lan Namibia (Brandberg Massif[2]).

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Klasifikasi paling anyar[1] ngakoni akèh genera, kalebu fosil:

Kaindhèntifikasi sajeroning Zoologische Staatssammlung München

Sok-sok subfamili lan suku-suku kabèh digedhèkaké kanggo status kulawarga jangkep.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. a b c Arillo, A. & M. Engel (2006) Rock Crawlers in Baltic Amber (Notoptera: Mantophasmatodea). American Museum Novitates 3539:1-10
  2. K.-D. Klass, O. Zompro, N.P. Kristensen, J. Adis. Mantophasmatodea: a new insect order with extant members in the afrotropics Science, 296 (2002), pp. 1456–1459
  3. Adis, J., O. Zompro, E. Moombolah-Goagoses, and E. Marais. 2002. Gladiators: A new order of insect. Scientific American 287:60-65.
  4. Terry, M.D., and M.F. Whiting. 2005. Mantophasmatodea and phylogeny of the lower neopterous insects. Cladistics 21(3): 240–257.
  5. S. L. Cameron, S. C. Barker & M. F. Whiting (2006). "Mitochondrial genomics and the new insect order Mantophasmatodea". Molecular Phylogenetics and Evolution 38 (1): 274–279. PMID 16321547. doi:10.1016/j.ympev.2005.09.020. 
  6. Eberhard, MJB, MD Picker and KD Klass. (2011). Sympatry in Mantophasmatodea, with the description of a new species and phylogenetic considerations. Organisms Diversity & Evolution 11(1): 43-59.[1]

Pranala njaba[besut | besut sumber]