Mandhakaki

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mondokaki
Crape jasmine.JPG
Mondokaki
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiospermae
Unranked: Eudikotil
Unranked: Asteridae
Ordho: Gentianales
Famili: Apocynaceae
Subfamili: Rauvolfioideae
Génus: Tabernaemontana
Spésies: T. divaricata
Jeneng binomial
Tabernaemontana divaricata
R. Br.
Sinonim

Daftar sumber:[1]

  • Ervatamia coronaria Stapf.
  • E. divaricata [L.] Burk.
  • T. coronaria Willd.
Mandhakaki kang ngembang

Mandhakaki utawa Mondokaki (Ervatamia divaricata) ya iketu tetuwuhan ngembang saka kulawarga Apocynaceae. Wit  iki dhuwuré 1-3 mèter. Galihé  bunder ngayu lan akèh cawangé. Godhongé oval dawané 6-15 lan 2-4 cm. Godhong  werna ijo tuwa lunyu iki ngandhut tlutuh kang wernané putih susu. Kembangé werna putih kang dhiamèteré 5 cm lan arum gandané. Wohé bunder ngrambut werna kuning. Mondokaki tuwuh ing tlatah Asia wetan kidul sing iklimé tropis.[2]

Piguna[besut | besut sumber]

Mandhakaki ing kebon

Godhong Mondokaki duwèni mupangat kanggo tamba hipertensi, watuk, katarak, koreng lan radhang kulit. Carané nambani ya iku godhong seger didheplok banjur dibaluaké lan dikompres suwéne 15 menit.

Referènsi[besut | besut sumber]

  1. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Dalimartha
  2. Nuraini Dini, Nuris (2014). Aneka Daun Berkhasiat Untuk Obat. Yogyakarta: Gava media. k. 54. ISBN 978-602-7869-42-4.