Madain Shaleh

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

(Madâin Sâlih)

Situs Arkéologi Al-Hijr
Situs Warisan Donya UNESCO
Pernah Arab Saudi Edit this on Wikidata
Paugeran ii, iii[1]
Rujukan 1293
Koordhinat 26°48′51″N 37°56′51″E / 26.8142°N 37.9475°E / 26.8142; 37.9475
Prasasti 2008 (Sèsi 32nd)

Madain Shaleh (Arab: مدائن صالح, Madāʼin Ṣāliḥ) iku kutha kuna kang mapan ing lor Hejaz (saiki Arab Saudi), kurang luwih 25 km saka kutha Al-'Ula (basa Arab: العلا). Nalika jaman biyèn kutha iki dipanggoni déning Kaum Tsamud lan Nabatea nalika 3000 taun SM, ing jaman Nabi Nuh nganti jaman Nabi Musa.

Banjur Madain Shaleh wektu iku dikenal kanthi jeneng 'Al-Hijr (bukit pasir). Jeneng Al Hijr digunakaké nganti abad 14 Masehi.[2]

Madain Saleh dianggep salah siji situs arkéologi kang wigati ing Arab Saudi. Papan iki uga asring diarani kutha krajan Monumen, amarga ing kana akèh monument kang jenise uga akèh. Ing kana ana prasasti kang diukir ing watu, ana uga kuburan ing pagunungan, saben kuburan iku ana sakkulawarga ing jerone.[3] Ing kana kuburane tingkat-tingkat, tingkatane miturut kahanan social lan ékonomi kulawargane.[3]

Karajan Nabatea kang kutha krajan ing Petra, Yordania diambake kanggo nguwasai Madain Shaleh, nalika iku Madain Shaleh dadi papan peradaban kang dhuwur.[3] Akeh yasan saka watu ing papan kana, wiwit saka subur kang dibur ing watu, panggon banyu saka watu, lan panggo ngibadah uga saka watu. Miturut paneliten, Madain Shaleh dikuwasai déning Nabataeans, banjur direbut déning Rumania kang nalika semono nguwasai Lor Ujung Arab.[3]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ http://whc.unesco.org/en/list/1293.
  2. ^ luar-negeri.kompasiana.com (diundhuh tanggal 1 September 2011)
  3. ^ a b c d madainsaleh.net (diundhuh tanggal 2 September 2011)