Madain Shaleh

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sana Warisan Donya UNESCO
Situs Arkéologi Al-Hijr
(Madâin Sâlih)
Janeng ing Pratélan Warisan Donya
Sederet kuburan saka al-Khuraymat, Mada'in Saleh.
Jinis Cultural
Wewaton ii, iii
Rujukan 1293
Tlatah UNESCO Arab
Sujarah prasasti
Prasasti 2008 (Sési 32nd)

Madain Shaleh (Arab: مدائن صالح, Madāʼin Ṣāliḥ) iku kutha kuna kang mapan ing lor Hejaz (saiki Arab Saudi), kurang luwih 25 km saka kutha Al-'Ula (basa Arab: العلا ). Nalika jaman biyen kutha iki dipanggoni déning Kaum Tsamud lan Nabatea nalika 3000 taun SM, ing jaman Nabi Nuh nganti jaman Nabi Musa.

Banjur Madain Shaleh wektu iku dikenal kanthi jeneng 'Al-Hijr (bukit pasir). Jeneng Al Hijr digunakake nganti abad 14 Masehi.[1]

Madain Saleh dianggep salah siji situs arkéologi kang penting ing Arab Saudi. Papan iki uga asring diarani kutha krajan Monumen, amarga ing kana akeh monument kang jenise uga akeh. Ing kana ana prasasti kang diukir ing watu, ana uga kuburan ing pegunungan, saben kuburan iku ana sakkulawarga ing jerone.[2] Ing kana kuburane tingkat-tingkat, tingkatane miturut kahanan social lan ékonomi kulawargane.[2]

Kerajaan Nabatea kang kutha krajan ing Petra, Yordania diambake kanggo nguwasai Madain Shaleh, nalika iku Madain Shaleh dadi papan peradaban kang dhuwur.[2] Akeh bangunan saka watu ing papan kana, wiwit saka subur kang dibur ing watu, panggon banyu saka watu, lan panggo ngibadah uga saka watu. Miturut paneliten, Madain Shaleh dikuwasai déning Nabataeans, banjur direbut déning Rumania kang nalika semono nguwasai Lor Ujung Arab.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ (id)luar-negeri.kompasiana.com (diundhuh tanggal 1 September 2011)
  2. ^ a b c d (id)madainsaleh.net (diundhuh tanggal 2 September 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Madain_Shaleh&oldid=1048744"