Lingsang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Linsang)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Prionodon linsang - Lingsang lorèk

Lingsang utawa wlingsang ya iku tembung saka basa Jawa kanggo patang spésies karnivora mamalia cilik kang uripé ing wit-witan. Loro spésies saka Afrika kalebu kulawarga Viverridae, déné rong spésies saka Asia kalebu kulawarga Prionodontidae. Kéwan iki uga diarani wregul.[1]


Kabèh genus lingsang (Poiana Afrika lan Prionodon Asia) biyèné kagolongaké ing subfamili Viverrinae (Viverridae), bebarengan karo sawetara genera, nanging riset anyar nyatakaké menawa Sesambungan saka génus kuwi beda. Lingsang ditengeri saka morfologi kang caket karo kucing, kulawarga Felidae, racaké luwih gedhé tinimbang viverriae. Nanging, analisis DNA nuduhaké menawa lingsang Afrika (Poiana) sing bener kalebu viverridae déné lingsang Asia (Prionodon) luwih cedhak marang kulawarga Felidae.[2]

Prangko taun 1953 kang ngarani lingsang kanggo kéwan berang-berang (Aonyx cinereus).

 

Jeneng lingsang utawa wlingsang kang asring klèru digunakaké kanggo ngarani kéwan berang-berang  (""otter"" ing basa Inggris).[3] Lingsang kalebu kéwan nokturnal, umumé urip dhèwèkan lan manggon ing wit-witan gedhé. Lingsang kalebu kéwan karnivora, mangan bajing, tikus, manuk cilik, kadal lan kéwan gegremetan. Racaké ukuran cilik watara 30 cm, kanthi buntut sing luwih dawa tinimbang awaké. Awaké dawa, lan sikilé cendhèk.

Spesies saka Lingsang Afrika :

Spesies Lingsang Asia :

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. (Indonesia), Balai Bahasa Yogyakarta; Kanisius., Penerbit (2011). Kamus basa Jawa = Bausastra Jawa (ed. Ed. 2). Deresan, Yogyakarta: Penerbit Kanisius. ISBN 9789792128581. OCLC 774024212. 
  2. Philippe Gaubert and Geraldine Veron, ""Eèhaustive sample set among Viverridae reveals the sister-group of felids: the linsangs as a case of eètreme morphological convergence within Feliformia"", The Royal Society (October 15, 2003).
  3. "Perbedaan Antara Linsang dan Berang-berang (Otter)". www.admanda.com. Dijupuk 2018-02-19.