Latèks

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
(Dilih saka Lateks)
Latèks lagi didèrès saka wit para.

Latèks yiku tlutuh kentél, mèh kaya susu, kang dikasilaké akèh wit-wita lan mbeku nalika kena angin bèbas. sakliyané wit-witan, pira-pira hifa jamur uga dingertèni isa ngasilaké cairan kenthél kaya latèks. Pada wit-witan, latèks diproduksi déning sel-sel kang mbentuk alah sijiné pembuluh déwé, disebut pembuluh latèks. Sel-sel iki ana ing sakiwo tengene pembuluh tapis (floem) lan duwé inti akih lan mroduksi butiran-butiran cilik latèks ing perangan sitosole. Menawa jaringan pembuluh sel iki mbukak, kayata merga keratin, bakale dadi proses pelepasan butiran-butiran iki nang pembuluh lan metu minangka getah kentel. Latèks iku ana perangane ya iku partikel karet lan bahan dudu karet (non-rubber) kang terdispersi ana ing banyu [1]. Latèks uga dadi satunggaling larutan koloid kanthi partikel karet lan dudu karet kang tersuspensi ing satunggaling media kang ngandhut macem-macem zat [2]. Ana ing latèks ngandhut 25-40% bahan karet menteh (crude rubber) lan 60-75% serum kang duwéni perangan saka banyu lan zat kang kalarut. Bahan karet menthe ngandhut 90-95% karet murni, 2-3% protein, 1-2% asam lemak, 0.2% gula, 0.5% jinis uyah saka Na, K, Mg, Cn, Cu, Mn lan Fe. Partikel karet tersuspensi utawa nyebar sacara rata ana ing serum latèks kanthi ukuran 0.04-3.00 mikron kanthi bentuk partikel bunder nganti lonjong.[3].

Komponen Latèks[besut | besut sumber]

Gambar:Komponen latèks.jpg

Latèks iku arupa emulsi kompleks kang ngandhut protein, alkaloid, pati, gula, (poli) terpena, lengo, tanin, resin, lan gom. Ana ing wit-witan latèks biasane warnane putih, ananging ana uga kang warnane kuning, jingga utawa abang. Susunan bahan latèks bias dipantha dadi rong komponen. Komponen wiwitan ya iku perngan kang mendispersikan utawa mancarake bahan-bahan kang kakandhut sacara rata kang kasebut serum. Bahan-bahan kang dudu karet kalarut ana ing banyu, kayata protein, uyah mineral, enzim lan liyane kalebu ana ing serum. Komponen kaping lara ya iku perangan kang didispersikan, kasusun saka butir-butir karet kang diubengi lapisan tipis protein. Bahan kang dudu karet kang jumlahe relatip cilik pranyata duwéni peran wigati nalika ngendalikake kestabilan sipat latèks lan karete [3]. Latèks iku arupa suspense koloid saka banyu lan bahan-bahan kimia kang kakandhut ing sajerone. Perangan-perangan kang kakandhut kasebut ora larut sempurna, ananging kapencar sacara homogen utawa rata ing banyu [4]. Partikel karet ing latèks kasusun ora kajejer cepak, ananging saling ngadoh amarga asing-masing partikel duwéni muatan listrik. Gaya tolak menolak muatan listrik iki nimbulake gerak brown. Ana ing latèks, isoprene dislimuti déning lapisan protein saengga partikel karet bermuatan listrik [5]

Komponen Latèks[besut | besut sumber]

Latèks kebun dadi gumpal utawa mbeku sacara alami ana ing wektu sawetara jam sawise dikumpulake. Penggumpalan alami utawa spontan bias kasebabake déning metune asam-asam amarga terruraine bahankaret kang ana ing latèks akibat aktivitas mikroorganisme. Babagan iku uga kang nyebabaken kenapa ta lump asil penggumpalan alami mambu bosok. Saliyane iku, penggumpalan uga disebabake déning metune anion saka asam lemak asil hidrolisis lipid kang ana ing latèks. Anion asam lemak iki saperngan gedhe bakal bereaksi kaliyn ion magnesium lan kalsium ing latèks kabentuk sabun kang ora larut, kalorone nyebabake ora mantepe latèks kang ing pungkasane bakal ddi pembekuan [6]..

Prakoagulasi ya iku pembekuan pendahuluan kang ora dipengini ngasilake lump utawa gumpalan-gumpalan ing cairan getah sadapan. Kedadean kaya ngene biasane kedean nalika latèks ana ing tangki nalika pengangkutan pinuju pabrik pengolahan. Hasil sadapan kang mengalami prakoagulasi amung isa diolah dadi karet kanti mutu endek kaya karet remah jinis SIR 10 lan SIR 20. Prakoagulasi isa kadadean amerga kemantapan bagiyan koloidal kang terkandung ing jero latèks berkurang akibat aktivitas bakteri, guncangan sarta suhu lingkungan kang terlalu tinggi. Bagiyan-bagiyan koloidal kang arupa partikel karet iki banjur nggumpal dadi siji lan mbentuk komponen kang ukurane luwih gedhe lan membeku. Kanggo nyegah prakoagulasi, pengawetan latèks kebun mutlak diperlokake, luwih-luwih yen jarak antarane kebon karo pabrik pengolahan rodok adoh. Zat kang digunakake minangka bahan pengawet disebut kanti zat antikoagulan. Syarat zat antikoagulan ya iku kudu duwéni pH kang duwur utawa sipat basa. Ion OH- ing jero sipat zat antikoagulan bakal netralake ion H+ ing latèks, sahingga kestabilane isa tetep kajaga lan ora dadi penggumpalan. Ana pira-pira jinis zat antikoagulan kang umume digunakake déning perkebunan gedhe utawa perkebunan rakyat ing antrane ya iku amoniak, soda utawa natrium karbonat, formaldehida sarta natrium sulfit [4] Latèks para (Hevea brasiliensis) kang digaringaké duwèni distribusi bobot molekul kati rong puncak ing Mr 1.2xE+5 dan 2xE+6. Latèks para, biasa disebut karet, sakliyane ngandung senyawa kang disebut ing duwur uga ngandung politerpena kang khas kang nyebapake duwéni sifat-sifat kang beda saka akehe latèks wit-witan liya. Latèks iki saiki isa uga digawe sacara sintetis déning polimerisasi salah siji monomer kang wis diemulsi déning surfaktan.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Balai Penelitian Perkebunan Sembawa. 1981. Penyadapan Tanaman Karet. Seri Pedoman No.1. Badan Peneliti dan Pengembangan Pertanian, Palembang.
  2. ^ Tim Penulis PS. 2005. Karet ; Strategi Pemasaran Budidaya dan Pengolahannya. Penebar Swadaya, Jakarta.
  3. ^ a b Triwijoso, Sri Utami. 1995. Pengetahuan Umum Tentang Karet Hevea. Dalam Kumpulan Makalah : In House Training, Pengolahan Latèks Pekat dan Karet Mentah. No : 1. Balai Penelitian Teknologi Karet Bogor, Bogor.
  4. ^ a b Tim Penulis PS. 2005. Karet ; Strategi Pemasaran Budidaya dan Pengolahannya. Penebar Swadaya, Jakarta.
  5. ^ Zuhra, Cut Fatima. 2006. Karet. Karya Tulis Ilmiah. Departemen Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam. Universitas Sumatera Utara. Medan.
  6. ^ Triwijoso, Sri Utami dan Oerip, Siswantoro. 1989. Pedoman Teknis Pengawetan Dan Pemekatan Latèks Hevea. Balai Penelitian Perkebunan Bogor, Bogor.

Delengen uga[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Latèks&oldid=1000515"