Kutha lawas Yerusalem

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peta Yerusalem taun 1947, garis ijo arupa wates antara Yerusalem Kulon karo Yerusalem Wétan, garis ireng awangun jajaran genjang iku tembok kutha lawas

Kutha lawas Yerusalem (basa Ibrani: העיר העתיקה‎, HaEer HaAtika, Basa Arab: البلدة القديمة‎, al-Balda al-Qadimah) iku kutha tuwa Yerusalem sing dikubengi témbok sing dumunung ing sajeroné kawasan Yerusalem Wétan, ing kutha Yerusalem. Tlatah iki ambané 0,9 kilometer pasagi. Distrik kutha tuwa Yerusalem kapérang jroning patang wilayah yaiku Kampung Islam, Kampung Yahudi, Kampung Kristen lan Kampung Arménia. Wong Arménia sajatiné agamané uga Kristen nanging olèh kampung dhéwé.

Kutha lawas Yerusalem disebut uga Baitul Maqdis utawa Al-Quds. Ing sajeroné Kutha lawas Yerusalem, akèh tinemu situs-situs suci umat Muslim, Nasrani lan Yahudi. Ing pojok kidul-wétan Yerusalem lawas iki ana komplèks Al-Haram asy-Syarif sing ing jeroné dumunung Kubah Shakhrah lan Mesjid Al Aqsa lan ing pojok masjid kasebut ana Tembok Ratapan.

Abdullah bin Umar, sawijining sahabat Nabi, ahli hadits lan hukum fiqih mratélakaké:
"Baitul Maqdis iku papan para Nabi lan kumpulé kanggo ngayahi ibadah. Ora ana sakilan lemah ing panggonan iku sing ora dianggo sembahyang déning para Nabi utawa para Malaikat".