Kukulen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Kukulen
Jeneng liyaZit, spot
Teenager-with-acne.jpg
A pimple (center) evolved into the pustule stage
SpecialtyDermatology

Jerawat minangka salah sawijining komedo sing asale saka sebum sing berlebihan lan sel kulit mati sing kepepet ing pori-pori kulit. Ing kahanan sing parah, bisa uga tuwuh dadi pustule utawa papula . [1] Pimples bisa dianggep dening kukul pangobatan, antibiotik, lan anti-inflammatories diwènèhaké dening dokter, utawa macem-macem liwat counter obat dituku ing apotek.

Sebab[besut | besut sumber]

Kelenjar sebaceous ing pori-pori kulit ngasilake sebum . Nalika lapisan njaba kulit ngeculake (proses alami lan terus-terusan, biasane), kulit mati lan sebum berminyak sing ditinggalake bisa dadi ikatan bebarengan lan mbentuk sumbatan kelenjar sebaceous ing sisih ngisor kulit. Iki paling umum nalika kulit dadi luwih kenthel nalika pubertas . [2] Kelenjar sebaceous terus ngasilake sebum, sing mbentuk mburi penyumbatan, saéngga bakteri tuwuh ing wilayah kasebut, kalebu spesies Staphylococcus aureus lan Cutibacterium acnes, sing nyebabake pembengkakan lan infeksi. Penyebab pimples liyane kalebu riwayat kulawarga, stres, fluktuasi ing tingkat hormon, produk rambut lan perawatan kulit, efek samping obat-obatan, lan kondisi medis sing ora didiagnosis utawa sing nyebabake. [3] Jerawat bisa dadi bagean saka presentasi rosacea . [4] American Academy of Dermatology nyaranake supaya wong diwasa kanthi kukul nggunakake produk sing diarani "non-comedogenik", "non-acnegenic", "bebas minyak" utawa "ora bakal nyandhet pori-pori", amarga "paling ora bisa nyebabake kulit" gangguan utawa kukul.

[3]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "pimple" ing Dorland's Medical Dictionary
  2. Anderson, Laurence. 2006. Looking Good, the Australian guide to skin care, cosmetic medicine and cosmetic surgery. AMPCo. Sydney. ISBN 0-85557-044-X.
  3. a b "Adult acne! American Academy of Dermatology". www.aad.org. Dibukak ing 1 August 2019. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng ":0" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  4. "Rosacea and rhinophyma". Clinics in Dermatology. 32 (1): 35–46. 2014. doi:10.1016/j.clindermatol.2013.05.024. PMID 24314376.