Kugel

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Kugel
Kugel.jpg
Noodle kugel (לאָקשן קוגל lokshen kugel)
JinisPudding or casserole
Panggonan asalJewish from Central Europe. Today mostly in Israel, Litowen and the United States.
Woworan pokokEgg noodles or potatoes
Buku masakan: Kugel  Médhia: Kugel

Kugel ( Yiddish kugl , pocapan IPA:  ) minangka puding panggang utawa kaserol, umume digawé saka mie endhog ( לאָקשן קוגל lokshen kugel ) utawa kentang . Iki minangka panganan tradisional Ashkenazi Yahudi, asring disedhiyakake ing dina Shabbat lan preinan Yahudi .[1]

Etimologi[besut | besut sumber]

Jeneng sajian kasebut asale saka kugel Jerman Tengah tegesé 'bola, bola, bal'; mula jeneng Yiddish bisa uga asale minangka referensi, wujud bungkus saka masakan asli (dibandhingake karo Jerman Gugelhupf —Jenise jajan bentuk ali-ali). Nanging saiki, kugel asring dipanggang ing wajan kothak.

Nalika Litvaks (wong-wong Yahudi saka Litowen, Polen sisih lor lan Ruslan sisih lor ) ngarani pudding kugel , Galitzianers (wong-wong Yahudi saka Polen sisih kidul kigel lan Ukraina sisih kulon ) ngarani kigel .[2]

Festival Yahudi[besut | besut sumber]

Kugels minangka andalan kanggo panganan perayaan ing omah-omah Yahudi Ashkenazi, utamane ing dina Sabat Yahudi lan preinan Yahudi liyane utawa ing pasugatan . Sawetara Hasidic Yahudi pracaya mangan kugel ing Jewish Sabat ndadekake pangestune kasukman khusus, utamané yen kugel sing iki dadi ing meja saka Hasidic Gusti .[3]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Vered, Ronit (February 22, 2012). "In Search of the Holy Kugel". Haaretz. Dibukak ing March 30, 2019.
  2. Eisenberg, Joyce; Ellen Scolnic (2016). The Whole Spiel: Funny essays about digital nudniks, seder selfies and chicken soup memories. Incompra Press. p. 132. ISBN 978-0-69272625-9.
  3. Nadler, Allan (2005). "Holy Kugel: The Sanctification of Ashkenzaic Ethnic Food in Hasidism" (PDF). In Leonard Greenspoon (ed.). Food & Judaism. Creighton University Press. pp. 193–211. ISBN 978-1-881871-46-0.