Koperasi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Logo Koperasi Serba Usaha kang dibina déning Dinas Koperasi Nusa Tenggara Kulon, Indonésia

Koperasi yaiku organisasi kang otonom kang ana ing lingkungan sosial ekonomi.[1] Koperasi nduwèni sistem kang nduwèni tujuwan-tujuwan kang otonom.[1] Tujuwan iki digawé kanthi dhasar kasepakatan saben wong. Tujuwan iki diwujudaké kanthi anané aktivitas ekonomi kang dilaksanakaké kanthi bareng-bareng.[1] Ing UU taun 1992, koperasi didefinisiaké dadi badan usaha kang anggotané wong-wong utawa badan hukumhukum koperasi kang landhasan kagiyatané yaiku prinsip-prinsip koperasi lan gerakan ekonomi rakyat kang dhasaré asas kekeluargaan.[1]

Prinsip koperasi[sunting | sunting sumber]

Prinsip koperasi yaiku sistem kang kasusun dening pamikiran-pamikiran abstrakabstrak kang didedukasi karo ahli-ahli koperasi saka pangalaman praktik kang wis dibuktékaké ing jaman dhisik kang dadi garis-garis panuntun kang paling cocok kanggo sapa waé kang kepengin mbangun koperasi kang éféktif lan bisa langgeng.[1] Ing Indonésia, prinsip koperasi kang wis ditulis ing UU No. 12 Taun 1967 lan UU No. 25 Taun 1992. Ing UU No. 25 Tahun 1992, prinsip koperasi yaiku[1]

  • Kaanggotaan kang sifaté terbuka lan sukarela
  • Pangelolaan kang dilakokaké kanthi demokratis
  • Pambageyan sisa hasil usaha utawa SHU kang dilakokaké kanthi adil lan sebanding karo gedhéné jasa usaha saben anggota.
  • Menenhi balas jasa kang winates tumprap [modhal]]
  • Kamandirian
  • Pandhidhikan perkoperasian
  • Kerjasama karo kpperasi liyané

Kanthi kagiyatan rekomendasirekomendasi saka para ahli, ICA wis ngrembakakaké prinsip koperasi anyar lan ngilangaké prinsip-prinsip kang dikembangaké karo koperasi Rochdale.[2] Prinsip koperasi anyar kang dikembangaké ICA yaiku:[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (id)[Hendar & Kusnadi, Ekonomi Koperasi, Lembaga Penerbit FEUI, 2005, hal 18-23]
  2. ^ a b (id)[Sito, Arifin. Tamba, Halomoan Koperasi teori dan peraktek.Jakarta: Erlangga 2001. hlm. 137]


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Koperasi&oldid=868989"