Komputasi paralel

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
A graphical representation of Amdahl's law. The speed-up of a program from parallelization is limited by how much of the program can be parallelized. For example, if 90% of the program can be parallelized, the theoretical maximum speed-up using parallel computing would be 10x no matter how many processors are used.
A cabinet from Blue Gene/L, ranked as the fourth fastest supercomputer in the world according to the 11/2008 TOP500 rankings. Blue Gene/L is a massively parallel processor.

Komputasi paralel inggih punika salah satunggaling teknik ngèlampahi komputasi secara sami-sami kaliyan mupangati pintèn-pintèn komputer indèpendèn secara bersamaan. Punika umumipun dipunbètahakèn ing kapasitas ingkang dipunbètahakèn mènika agèng, mènika kèdhah mikolèh ngolah data ing jumlah agèng (ing industri keuangan, bioinformatika, dll) utawi amargi tuntutan proses komputasi ingkang katah. Kasus kaping kalih umum dipuntèmui ing kalkulasi numerik kanggè nyèlèsèakèn persamaan matematis ing bidang fisika (fisika komputasi), kimia (kimia komputasi) dll.

Mesin paralel[sunting | sunting sumber]

Kanggè ngèlampahi anèka jenis komputasi paralel punika dipunbètahakèn infrastruktur mesin paralel ingkang kapèrang saking katah komputer ingkang dipungayutakèn kaliyan jaringan lan mbètah mèrdamèl secara paralel kanggè nyèlèsèakèn sètunggal prèkawis. Kanggè punika dipunbètahakèn aneka perangkat lunak pendukung ingkang biasa dipunsebut dados middleware ingkang berperan kangge ngatur dipunstribusi pekerjaan antawisipun node ing setunggal mesin paralel. Saklajengipun pemakai kedhah ndamel pemrograman paralel kangge merealisasikan komputasi. Mboten katingal kaliyan mesin paralel sedaya program ingkang dipunjalanaken ing inggil otomatis badhe dipunolah secara paralel !

Salah satunggaling middleware orisinal ingkang dipunrembagaken kaliyan Indonesia inggih punika openPC[1] ingkang dipungawangi dening GFTK LIPI lan sampun dipunimplementasikan kaliyan ing LIPI Public Cluster.

GRID[2][sunting | sunting sumber]

GRID menika pengembangan teknologi mesin paralel kaliyan mupangati jaringan pita lebar ing era dijital. Kaliyan wonten jaringan pita lebar, paralelisasi mboten namung dipunlampahi antar komputer ing setunggal jaringan, ananging ugi antar mesin paralel ingkang kapisah secara geografis.

Perkembangan ing Indonesia[sunting | sunting sumber]

Ing Indonesia, usaha kangge mbangun infrastruktur mesin paralel sampun diwiwiti ngantos era 90-an, menawi dereng ing tahap serius lan permanen. Ananging kangge pemrograman paralel sampun wiwit langkung setunggal mata-kuliah wajib ing katah perguruan tinggi terkait. Nembe ing taun 2005 dipunwiwiti ndamel infrastruktur mesin paralel permanen, tuladhane ingkang dipunrembagaken dening Grup Fisika Teoritik lan Komputasi ing P2 Fisika LIPI. Dipundorong dening perkembangan pemrograman paralel ingkang lambat, utaminipun kagayut kaliyan sumber daya manungsa (SDM) ingkang nguasai, mesin paralel LIPI punika lajeng dipunbikak kangge publik secara cuma-cuma ing bentuk LIPI Public Cluster (LPC)[3]. Ing wanci punika LPC sampun dipunrembagaken langkung tebih dados gerbang komputasi GRID ing Indonesia kaliyan kerjasama global dados IndoGRID. Ing taun saklajengipun, kaliyan dukungan dana saking proyek Inherent Dikti, Fasilkom UI ugi mbangun mesin paralel[4]. Menawi punika ing taun 2009, ITB ndamel kluster hibrid CPU lan GPU ingkang kawiwitan ing Indonesia kaliyan kabetahan ngantos 60 inti CPU lan 1920 inti GPU.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Komputasi paralel

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Komputasi_paralel&oldid=835895"