Kilauea

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kīlauea
Kilauea Shield Volcano Hawaii 20071209A.jpg
Mauna Ulu, a satellite vent on Kīlauea shield volcano
Titik dhuwur dhéwé
Èlevasi Cithakan:Convinfobox/sec2
Koordhinat 19°24′26″N 155°17′00″W / 19.40722°N 155.28333°W / 19.40722; -155.28333Koordhinat: 19°24′26″N 155°17′00″W / 19.40722°N 155.28333°W / 19.40722; -155.28333
Géografi
Location Hawaiʻi, USA
Parent range Hawaiian Islands
Géologi
Age of rock  23000 yrs (oldest dated samples)[1]
Jinisé gunung Shield volcano
Volcanic arc/belt Hawaiian-Emperor seamount chain
Panjeblug pungkasan January 3, 1983present
Kilauea
Map Kilauea

Kilauea inggih punika gunung geni ingkang paling ragil lan paling tenggara ing Pulau Ageng Hawai `i. Wontenipun Kilauea namung minangka tonjolan ing sisih ''tenggara'' Mauna Loa, lan ngantos pinten-pinten taun dipunanggep minangka satelit tangga raseksa kemawon, boten gunung ingkang pepisahan. Ananging, panaliten ingkang dipuntindaken pinten-pinten dekade pungkasan, nedahaken kanthi cetha manawi Kilauea gadhah sistem pipa-magma piyambak, ingkang miyaraken ngantos lumahan ingkang langkung saking 60 km saking bumi.

Puncak Kilauea dumunung ing garis lengkung gunung geni kalebet Mauna Kea lan Kohala lan boten kalebet Mauna Loa. Utawi saged dipunwastani manawi Kilauea punika kagem Mauna Kea minangka Lo`ihi kagem Mauna Loa. Hawaii migunakaken tembung Kilauea namung kagem kaldera puncak, ananging bumi ilmuwan saking pinten-pinten dinten, panggunaan ingkang asipat misuwur sampun dipunwiyaraken kagem nyartakaken nami sadaya gunung geni.

Fakta saking Kilauea[besut | besut sumber]

  • Lokasi

19,425 N 155,292 W 1.277 m 4.190 ft

  • Daerah

1.430 km2 552 mi2 (13,7% saking Hawaii)

  • Volume

25,000-35,000 km3 6,000-8,500 mi3

Erupsi Kilauea[besut | besut sumber]

Erupsi Kilauea

Erupsi Gunung Kilauea dipunwiwiti ing taun 1983 dipunlajengaken kerucut cinder lan jawah grimis Pu `u` O `(titik dhuwur ing langit) ō. Lava érupsi saking kerucut mili nglajengaken sistem tabung ngandhap Pulama Pali ing 11 km ing laut(kiwa ngadhap). Kilauea inggih punika griya Pele, dewi gunung api Hawaii. Tembang Hawaii lan wujud tradisi lésan kathah érupsi fomented déning érupsi Pele sadèrèngipun érupsi kaping satunggalipun ing Éropah, misionaris Rev William Ellis, ngertos puncak ing taun 1823. Kaldera inggih punika situs kagiyatan ing abad kaping 19 lan wiwit abad punika. Wiwit taun 1952 sampun wonten 34 érupsi, lan wiwit Januari 1983 érupsi panjangipun ngantos zona keretakan wétan.[2] Taun érupsi Kilauea: 1983-2011, 1982,1980, 1979, 1977, 1975, 1969-1974, 1967-1968, 1965, 1963 1962, 1961, 1960, 1959, 1954, 1952, 1934, 1931-1932, 1930, 1929, 1927, 1906-1924, 1905-1906, 1903-1904, 1902-1903, 1897, 1896, 1823-1994, 1820, 1790, 1750.[3]

Gladri[besut | besut sumber]

Fakta saking Kilauea[besut | besut sumber]

  • Lokasi

19,425 N 155,292 W 1.277 m 4.190 ft

  • Daerah

1.430 km2 552 mi2 (13,7% saking Hawaii)

  • Volume

25,000-35,000 km3 6,000-8,500 mi3[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Introduction to Kilauea Volcano". Hawaii Volcano Observatory. USGS. Dijupuk 2011-01-04. 
  2. ^ a b hvo.wr.usgs.gov(dipuntingali tanggal 24 September 2011)
  3. ^ www.volcanolive.com(dipuntingali tanggal 24 September)