Ki Gedhé Sebayu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Ki Gedhé Sebayu iku salah sijining tokoh kang misuwur ing Jawa Tengah, mligi ing tlatah Jawa Tengah pérangan kulon, ya iku Tegal, Brebes, lan Pemalang.[1][2] Nanging ing Tegal, Ki Gedhé Sebayu dipercaya minangka wong kang yasa laladan Tegal.[2]

Ki Gedhé Sebayu asalé saka Kasultanan Pajang.[2] Ki Gedhé Sebayu lunga ngumbara maring kulon sawisé Pajang ambruk. Dhèwèké mbabat alas lan netep ing laladan Tegal, banjur yasa Bendhungan Danawarih kanggo mbanyoni tegalan utawa sawah kang ana sakiwa tengené laladan pamukiman iku.[2] Amerga dhèwèké wis bisa nata masarakat, mangkané Ki Gedhé Sebayu diakoni dadi sesepuh. Sawisè dhèwèké séda, Tegal dibawahi putrané ya iku Ki Gedhé Hanggawana.[2]

Makam Ki Gedhé Sebayu bisa tinemu ana ing désa Danawarih, Kabupatèn Tegal.[3]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. M Syukri Kharis, Silaturahmi Konsolidasi: Caleg Golkar Ziarah ke Makam Pendiri dan Sesepuh Masyarakat Tegal-Brebes, 24 Januari 2009, Suara Karya Online, ©2000. Diaksés tanggal 5 Juni 2012.
  2. a b c d e Kota Tegal, Situs resmi Pusat Data dan Informasi Komunikasi dan Telekomunikasi (Pusdatinkomtel) Kementerian Dalam Negeri Republik Indonesia, ©2010. Diaksés tanggal 5 Juni 2012.
  3. Makam Ki Gede Sebayu, Situs resmi Dinas Pariwisata & Kebudayaan Kabupatèn Tegal, ©2010. Diaksés tanggal 5 Juni 2012.