Kemangga omah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Crossopriza lyoni
Crossopriza lyoni - Mindanao, Philippines.jpg
With cranefly prey
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Klas: Arachnida
Ordho: Araneae
Subordho: Araneomorphae
Famili: Pholcidae
Génus: Crossopriza
Spésies: C. lyoni
Crossopriza lyoni distribution.png
C. lyoni estimated distribution.[1]
Sinonim[2][3][4]

Kemangga omah (Crossopriza lyoni) salah siji jinis kemangga kang milih gawé omahé ing sakiwatengen papan kang dibangun déning manungsa. Ing basa Inggris, kéwan iki karan tailed cellar spiders, tailed daddy longlegs spiders, kadhang uga box spiders. Sawang kemangga iki asring tinemu ing longan, mburi lemari, pyan lan pojok-pojok omah.

Dheskripsi[besut | besut sumber]

Kemangga iki gampang dikenali saka sikil-sikile kang dawa kuru-aking, kang dawane nganti 5 cm, déné awake mung 2.5-7mm. Asale kéwan iki ora dimangerteni persis, lan duwé papan sebaran kang amba lan tinemu ing akèh nagara. Kéwan iki asring kaanggep ngganggu amarga cacahé kang akèh lan ninggal sawang ing pojok-pojok omah kang arang kerambah manungsa. Nanging uga ana kang nganggep kéwan iki munfangati amarga dadi predator kanggone lemut lan jinis arthropod liyané.

Kemangga wadon nggawa endhoge

Lumrahé, kemangga iki ora mbebayani.

Spesies-spésies liya saka familia Pholcidae.

  1. "Species: Crossopriza lyoni (Blackwall, 1867)". Global Biodiversity Information Facility. Dijupuk May 12, 2011. 
  2. N. I. Platnick (2008). The World Spider Catalog, version 9.0. American Museum of Natural History. Retrieved May 12, 2011
  3. Bernhard A. Huber. "Crossopriza Simon, 1893". Pholcidae: the longest legs in the web. Dijupuk May 12, 2011. 
  4. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng irie