Kapuloan Andaman lan Nikobar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Infobox State IN

Andaman and Nicobar Islands in India (disputed hatched).svg
Peta Kapuloan Andaman lan Nikobar.

Kapuloan Andaman lan Nikobar (Inggris: Andaman and Nicobar Islands, dipuncekak A & N Islands utawi ANI) punika satunggaling Wewengkon Persatuan ing India.[1] Kepuloan Andaman lan Nikobar dumunung ing Samodra Hindia, kapuloan punika kapèrang saking kalih klompok ingkang utami Kapuloan Andaman lan Kapuloan Nikobar.[1] Kalih klompok punika dipunpisahaken déning 10° LU paralel, kapuloan Andaman membentang dhateng ngétan garis bujur punika, lan kapuloan Nikobar dhateng ngidul.[1] Punjeripun (pusat) teritori punika inggih punika ing Kutha Port Blair ingkang wonten ing Andaman.[1] Adhedhasar cacah sirah pungkasan ing wonten taun 2001, wewengkon persatuan punika nggadhahi 356.152 jiwa padunung.[2] Jembaripun wewengkon dharatan Kapuloan Andaman lan Nikobar antawisipun 8.249 km².[1]

Etimologi[besut | besut sumber]

Nama Andaman asalipun saking tembung Hanuman, ingkang kalebet tembung basa Malayalam kanggé dewa Hindu, Hanuman.[3] Nama Nikobar inggih punika tembung ing basa Malayam ingkang ateges 'sitinipun tiyang'.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Padunung ingkang sepisanan[besut | besut sumber]

Kapuloan Andaman lan Nikobar sampun dipunanggé sampun maéwon-éwon taun.[4] Bukti arkéologi nedhahaken bilih nalika abad kaping 2 SM kapuloan punika sampun wonten padunungipun[4], ananging, indikasi saking isolasi genetik, budaya lan basa dhateng padunungipun nedhahaken bilih sampun wonten padunung wiwit 30.000 - 60.000 taun kepengker, nalika wekdal Paleolitik Pratengahan.[4]

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f (en)Andaman and Nicobar Islands dipunundhuh tanggal 5 September 2011)
  2. ^ (en)Total Population dipunundhuh tanggal 5 September 2011)
  3. ^ (en)The islands of good fortune dipunundhuh tanggal 5 September 2011)
  4. ^ a b c About andaman and nicobar islands