Kamulyan kéwan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Animal welfare
Anak kirik umur patang minggu, ditemokake ing pinggir dalan sawise banjir ing West Virginia, Amerika Serikat, dipangan ing papan perlindungan Layanan Kewan Darurat ing Twin Falls State Park .

Kesejahteraan kewan minangka kesejahteraan kewan sing dudu manungsa . Standar formal kesejahteraan kewan beda-beda ing antarane konteks, nanging biasane debat dening klompok kesejahteraan kewan, legislator, lan akademisi. [1] [2] Ilmu kesejahteraan kewan nggunakake langkah-langkah kayata umur dawa, penyakit, imunosupresi, prilaku, fisiologi, lan reproduksi, [3] sanajan ana debat babagan sing paling apik sing nuduhake kesejahteraan kewan.

Ngurmati kesejahteraan kewan asring adhedhasar kapercayan manawa kewan sing dudu manungsa iku asale lan kudu dipikirake kesejahteraan utawa kasengsarane, luwih-luwih nalika dijaga manungsa. [4] Keprigelan kasebut bisa uga kalebu cara kewan disembelih kanggo panganan, cara digunakake ing riset ilmiah, cara dijaga (minangka kewan kewan, ing kebon binatang, peternakan, sirkus, lan liya-liyane), lan kepiye kegiyatan manungsa mengaruhi kesejahteraan lan kaslametan spesies liar. .

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Grandin, Temple (2013). "Animals are not things: A view on animal welfare based on neurological complexity" (PDF). Trans-Scripts 3: An Interdisciplinary Online Journal in Humanities And Social Sciences at UC Irvine. UC Irvine. Diarsipna saka sing asli (PDF) tanggal 19 August 2014. Dibukak tanggal 20 December 2013.
  2. Hewson, C.J. (2003). "What is animal welfare? Common definitions and their practical consequences". The Canadian Veterinary Journal. 44 (6): 496–99. PMC 340178. PMID 12839246.
  3. Broom, D. M. (1991). "Animal welfare: concepts and measurement". Journal of Animal Science. 69 (10): 4167–75. doi:10.2527/1991.69104167x. PMID 1778832.
  4. "Draft of the Universal Declaration on Animal Welfare" (PDF). media.animalmatter.org. Diarsipna saka sing asli (PDF) tanggal 2012-02-27.