Kaisar Yongle

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Kaisar Yongle
明太宗.jpg
Kaisar Cina
Panjenengan 17 July 1402 - 12 August 1424 (&&&&&&&&&&&&&022.&&&&&022 taun, &&&&&&&&&&&&&026.&&&&&026 dina)
Leluhur Kaisar Jianwen Emperor
Panerus Kaisar Hongxi Emperor
Lair (1360-05-02)2 Mèi 1360
Yingtian, Yuan Empire
Surud 12 Agustus 1424(1424-08-12) (umur 64)
Yumuchuan, Inner Mongolia
Astana 19 December 1424
Changling Mausoleum, Ming Dynasty Tombs, Beijing
Garini Kaisar Ren Xiao Wen
Selir Noble Permaisuri Zhao Xian
Mulia Permaisuri Zhao Yi
Consort Gong Xian Xian
Permaisuri Zhong Jing Zhao Shun Xian
Permaisuri Kang Mu Yi Gong Hui
Permaisuri Gong Shun Rong Mu Li
Permaisuri Kang Jing Zhuang He Hui
Permaisuri Duan Jing Gong Hui Shu
Permaisuri Gong He Rong Shun Xian
Permaisuri Zhao Su Jing Hui Xian
Permaisuri Zhao Hui Gong Yi Shun
Permaisuri Hui Mu Zhao Jing Shun
Permaisuri Kang Hui Zhuang Shu Li
Permaisuri An Shun Hui
Permaisuri Gong Yi Hui
Permaisuri Zhao Shun De
Permaisuri Kang Yi Shun
Permaisuri Hui Mu Shun
Permaisuri Zhen Jing Shun
Permaisuri Shun
Lee Zhaoyi
Ryeo Jieyu
Diajeng ayu Choi
Diajeng ayu Gong Rong
Diajeng ayu Jing Hui
Diajeng ayu Zhuang Hui
Putra Kaisar Zhu Gaochi, Hongxi
Pangeran Yong'an
Pangeran Yongping
Zhu Gaoxu, Pangeran of Han
Zhu Gaosui, Pangeran Jian of Zhao
Pangeran Ancheng
Pangeran Xianning
Pangeran Changning
Zhu Gaoxi
Jeneng dawa
Marga cina: Zhu (朱)
Jeneng pangiget-inget: Di (棣)
Jeneng lan titimangsa jaman
Yǒnglè (永樂): 23 January 1403 – 19 January 1425
Jeneng anumreta
Emperor Qitian Hongdao Gaoming Zhaoyun Shengwu Shengong Chunren Zhixiao Wen
啓天弘道高明肇運聖武神功純仁至孝文皇帝
Jeneng prasada
Ming. Chéngzǔ [1]
明成祖.</ref>
明成祖
Wangsa Ming
Bapa Kaisar Hongwu
Ibu Permaisuri Xiao Ci Gao

Kaisar Yongle (Hanzi: 永乐, lair ing Nanjing, Cina, 2 Mei 1360 – pati 12 Agustus 1424 ing yuswa 64 taun) ya iku kaisar ka-3 saka Dinasti Ming, Tiongkok kang mangsa pamréntahané taun 1402 nganti tekan taun 424.[2] Dhèwèké lair kanthi jeneng Zhu Di (朱棣), putra ka-4 saka Zhu Yuanzhang (Kaisar Hongwu).[2] Dheweke dadi kaisar sawise nggulingake keponakane kanthi cara kudeta kang luwih dikenal karo jeneng Insiden Jingnan (靖难之变).[2] Yongle ya iku salah siji kaisar kang paling apik kang tau mimpin ana ing Tiongkok.[2] Prestasine ya iku kaya ngirim ekspedisi pelayaran keliling donya ana ing pimpinane kasim Zheng He nganti tekan budaya lan keagungan Tiongkok paling gedhe kang ana ing donya lan dheweke uga kang nyunting Ensiklopedia Yongle (永乐大典), ensiklopedia pisanan kang paling gedhe lan paling komprehensif ana ing donya.[2] Dheweke iku kang mindahake kutha krajan Ming saka Nanjing menyang Beijing kang tetap dadi ibukaota nganti tekan saiki.[2]

Patung perunggu Yongle ing makame, mausoleum Changling

Zhu Di dilairake nalika tanggal 2 Mei 1360 ana ing Kutha Nanjing saka hubungan Hongwu karo Permaisuri Ma (nanging ana dugaan dheweke lair saka selir liyane].[3] Dheweke tumbuh ana ing ingkungan kang apik ya iku nalika Dinasti Ming ana ing mangsa kajayane.[3] Bapake kang ndidik dheweke lan uga adhi-adhine kanthi pendidikan kang cukup, dheweke uga dianugerahi gelar kepangeranan lan wewengkon kakuwasan.[3] Zhu Di dhewe oleh gelar Pangeran Yan (燕王) lan nguwasani Beiping (saiki Beijing lan wewengkon Hebei).[3] Nalika dheweke pisanan teka ana ing Beiping, wewengkon iku ana ing kahanan kang sengsara lan rakyate padha kengelehen, wabah penyakit, lan gangguan keamanan ana ing wewatesan saka suku-suku Mongol.[3] Zhu Di kerja keras kanggo ndandani kondisi iki nganti dheweke bisa sukses oleh dukungan saka rakyat kang ana ing kana.[3] Dheweke uga seringi peranf klawan Mongol ana ing watesan karo dibantu déning mertuane, jenderal Xu Da, kang uga dadi salah siji jenderal kang gedhe jasane nalika ngedegake Dinasti Ming.[3]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Nama kuil asli Taizong (太宗),jroning taun 1538 arubah nama dadi Chengzu
  2. ^ a b c d e f (id)www.tionghoa.com
  3. ^ a b c d e f g (id)cewekbugils.info Kaisar – Kaisar Paling Hebat Sepanjang Sejarah China
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaisar_Yongle&oldid=990497"