Justinianus I

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Justinianus I
Kaisar Romawi Timur (Bizantium)
Meister von San Vitale in Ravenna.jpg
Potret Justinianus ing Basilika San Vitale, Ravenna
Kaisar Bizantium
Panjenengan 1 Agustus 527 – 14 November 565
(&&&&&&&&&&&&&040.&&&&&040 taun, &&&&&&&&&&&&&097.&&&&&097 dina)
Leluhur Justinus I
Panerus Justinus II
Garini Theodora
Jeneng dawa
Flavius Petrus Sabbatius Justinianus
Wangsa Justinianus
Bapa Sabbatius
Ibu Vigilantia

Justinianus I (basa Latin: Flavius Petrus Sabbatius Justinianus; basa Yunani: Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ἰουστινιανός; 483 – 13 utawi 14 November 565), limrahipun dipunmangertosi kanthi asma Justinianus yang Agung, inggih punika Kaisar Romawi Wetan (Bizantium) ingkang nguwasani Bizantium saking taun 527 ngantos 565.[1] Justianus I taksih keponakaanipun Justinus I, tiyang tani saking Thracian ingkang buta huruf, ananging saged minggah drajatipun amargi karier militer ingkang sae saengga saged dados panguwasa kekaisaran Romawi Wetan.[1] Taun 527, Justin I ingkang boten kagungan putra lajeng ngangkat Justianus minangka pembantu kaisar.[1] Wonten ing pungasanipun taun 527, Justin I tilar donya lan Justianus I dipunangkat dados kaisar.[1]

Wonten ing wekdal kekuwasaanipun, Justianus I tansah hambudidaya amrih kajayaanipun kekaisaran lan saged nelukaken malih sisih kilen Kekaisaran Romawi.[1] Panjenenganipun dados salah satunggalipun “tokoh penting” wonten ing abad kuno.[1] Nalika panjenenganipun wiwit dados panguwasa ing Bizantium, dipunwiwiti kanthi “renovation imperii” (restorasi kekaisaran) ingkang ambisius.[1] Amargi raos ambisius punika, Justianus I misuwur kanthi sesebatan "Romawi Terakhir" wonten ing historiografi modern.[2]

Ambisi punika dipunwujudaken kanthi pemulihan sepalih wewengkom Kekaisaran Romawi Kilen, kalebet kutha Roma.[2] Sanesipun punika, wonten ing wekdal kekuwasaanipun Justianus I, wonten panyeratan hokum Romawi Corpus Juris Civilis ingkang taksih dipunginakaken minangka lelandhesan tumrapipun masyarakat ing negari modern.[2] Wonten ing wekdal kakuwasaanipun Justianus I, Bizantium saged dados nagara ingkang ngrembaka, lan program-programipun saged mlampah kanthi sae, kados mbangun malih Hagia Sophia ingkang dados pusatipun Ortodoks Wetan.[2] Justianus I dipunanggep minangka santo déning tiyang-tiyang ingkang agamanipun Ortodoks Wetan. Panjenenganipun ugi misuwur ing Gereja Lutheran.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g (id)[Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]
  2. ^ a b c d e (en)[ J.F. Haldon. 2003. , Byzantium in the seventh century. Cambridge]

Pranala Njawi[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Justinianus_I&oldid=1089247"