Justinianus I

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Justinianus I
Kaisar Romawi Timur (Bizantium)
Meister von San Vitale in Ravenna.jpg
Potret Justinianus ing Basilika San Vitale, Ravenna
Kaisar Bizantium
Panjenengan 1 Agustus 527 – 14 November 565
(&&&&&&&&&&&&&040.&&&&&040 taun, &&&&&&&&&&&&&097.&&&&&097 dina)
Leluhur Justinus I
Panerus Justinus II
Garini Theodora
Jeneng dawa
Flavius Petrus Sabbatius Justinianus
Dalem Justinianus
Bapa Sabbatius
Ibu Vigilantia

Justinianus I (basa Latin: Flavius Petrus Sabbatius Justinianus; basa Yunani: Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ἰουστινιανός; 483 – 13 utawi 14 November 565), limrahipun dipunmangertosi kanthi asma Justinianus yang Agung, inggih menika Kaisar Romawi Wetan (Bizantium) ingkang nguwasani Bizantium saking taun 527 ngantos 565. [1] Justianus I taksih keponakaanipun Justinus I, tiyang tani saking Thracian ingkang buta huruf, ananging saged minggah drajatipun amargi karier militer ingkang sae saengga saged dados panguwasa kekaisaran Romawi Wetan. [1] Taun 527, Justin I ingkang boten kagungan putra lajeng ngangkat Justianus minangka pembantu kaisar. [1] Wonten ing pungasanipun taun 527, Justin I tilar donya lan Justianus I dipunangkat dados kaisar.[1]

Wonten ing wekdal kekuwasaanipun, Justianus I tansah hambudidaya amrih kajayaanipun kekaisaran lan saged nelukaken malih sisih kilen Kekaisaran Romawi. [1] Panjenenganipun dados salah satunggalipun “tokoh penting” wonten ing abad kuno. [1] Nalika panjenenganipun wiwit dados panguwasa ing Bizantium, dipunwiwiti kanthi “renovation imperii” (restorasi kekaisaran) ingkang ambisius. [1] Amargi raos ambisius menika, Justianus I misuwur kanthi sesebatan "Romawi Terakhir" wonten ing historiografi modern. [2]

Ambisi menika dipunwujudaken kanthi pemulihan sepalih wewengkom Kekaisaran Romawi Kilen, kalebet kutha Roma.[2] Sanesipun menika, wonten ing wekdal kekuwasaanipun Justianus I, wonten panyeratan hokum Romawi Corpus Juris Civilis ingkang taksih dipunginakaken minangka lelandhesan tumrapipun masyarakat ing negari modern.[2] Wonten ing wekdal kakuwasaanipun Justianus I, Bizantium saged dados negara ingkang ngrembaka, lan program-programipun saged mlampah kanthi sae, kados mbangun malih Hagia Sophia ingkang dados pusatipun Ortodoks Wetan.[2] Justianus I dipunanggep minangka santo dening tiyang-tiyang ingkang agamanipun Ortodoks Wetan. Panjenenganipun ugi misuwur ing Gereja Lutheran.[2]

Cathetan Suku[sunting | Owah sumber]

  1. ^ a b c d e f g (id)[Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]
  2. ^ a b c d e (en)[ J.F. Haldon. 2003. , Byzantium in the seventh century. Cambridge]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Pranala Njawi[sunting | Owah sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Justinianus I ing Wikimedia Commons.

Cathetan suku[sunting | Owah sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Justinianus_I&oldid=928398"