Jiu-jitsu Brasil

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jiu Jitsu Brasil
GABRIEL VELLA vs ROMINHO 51.jpg
Pertandhingan Jiu Jitsu Brasil antawisipun Grabriel Vella (nginggil) mengsah Romulo Barral (ngandhap) ing Kejuwaraan Jiu-Jitsu Donya 2009
Nama sanés BJJ, Brazillian Jiu Jitsu
Fokus Pergumulan, Pertarungan ngandhap
Saking negeri Jepang Jepang Brazil Brasil
Pangripta Mitsuyo Maeda Carlos Gracie Helio Gracie
Seni pendahulu Kodokan Judo, Jujutsu

Jiu-jitsu Brasil (Inggris: Brazillian jiu-jitsu (BJJ)) inggih punika satunggaling béla dhiri ingkang fokus ing adu lanté (ubin) ingkang kawitanipun dipunpopuléraken ing Brasil.[1] Béla dhiri punika kalebet pangembangan saking béla dhiri Kodokan Judo, ingkang dipunrintis déning Mitsuyo Maeda sareng-sareng kulawargi Gracie [2]. Ing jaman semanten, kulawargi Gracie samun kasil mopuléraken béla dhiri ing taraf internasional[2]. Salah satunggaling acara ingkang paling suksès moncèraken lan ngrembakakaken béla dhiri punika inggih punika ing acara tarung tandhing Ultimate Fighting Championship (UFC) ingkang makaping-kaping dipunmenanaken déning Royce Gracie[2].

Tèknik ingkang dipunsinaoni ing BJJ langkung fokus ing tarung lanté, bantingan, kuncén, lan cekikan.[1] Filosofi ingkang dipuncepeng déning praktisi béla dhiri BJJ punika kados pundi mengsah ingkang langkung alit, langkung ringkih, lan langkung lemot saged ngadhepi mengsah ingkang langkung ageng lan kiyat.[1]

Minangka satunggaling jinis olahraga, Jiu Jitsu Brazil nggandhahi turnamén ingkang dipunlaksanakaken ing manéka tingkatan.[2] Minangka seni tarung, Jiu Jitsu Brazil kathah dipunsinaoni minangka usaha kanggé mbéla dhiri saking tindakan kriminal.[2] Kajawi punika, béla dhiri punika kathah dipunadhopsi déning praktisi béla dhiri campuran (Mixed Martial Arts) utawi kalangan militèr.[2]

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Gracie R, Danaher J. 2003.Mastering Jiu Jitsu. Champaign: Human Kinetics
  2. ^ a b c d e f Green TA, Svinth J. 2001. Brazillian Jiu Jitsu. Di Dalam: Green TA. 2001. Martial Arts of The World: An Encylcopedia. California: ABC-CLIO.