Jeruk getih

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Jeruk getih
Blood orange
BloodOrange.jpg
A sliced blood orange
SpesiesCitrus × sinensis
Kelompok budidayaBlood orange cultivars
Tanah asalSouthern Mediterranean, 18th century
Anggota kelompok kultivar
  • 'Tarocco' (native to Italy)
  • 'Sanguinello' (native to Spain)
  • 'Moro' (Sicily)
Blood orange
BloodOrange.jpg
A sliced blood orange
SpesiesCitrus × sinensis
Kelompok budidayaBlood orange cultivars
Tanah asalSouthern Mediterranean, 18th century
Anggota kelompok kultivar
  • 'Tarocco' (native to Italy)
  • 'Sanguinello' (native to Spain)
  • 'Moro' (Sicily)

Jeruk getih iku jinis orange ( <i id="mwCQ">Citrus</i> × <i id="mwCg">sinensis</i> ) karo layung, meh getih werna daginge.

Werna daging peteng sing khas yaiku amarga ana anthocyanin, kulawarga pigmen polifenol sing umume akeh kembang lan woh, nanging ora umum ana ing buah jeruk . [1] Chrysanthemin (cyanidin 3- O -glucoside) minangka senyawa utama sing ditemokake ing jeruk abang. [2] Daging ngembang warna maroon khas nalika woh tuwuh kanthi suhu sithik nalika wengi. [3] Kadhangkala, pewarnaan peteng katon ing njaba kulit, uga gumantung karo jinis jeruk getih. Kulit bisa dadi luwih angel lan angel dikupas tinimbang jeruk liyane. Jeruk getih duwe roso unik dibandhingake karo jeruk liyane, kayata raspberry sing beda saliyane catetan jeruk sing biasa. Pigmen anthocyanin jeruk getih wiwit nglumpukake ing vesikel ing pinggir segmen, lan ing sisih pungkasan woh, lan terus akumulasi ing panyimpenan adhem sawise panen.

Jeruk getih minangka mutasi alami saka oranye, sing dhewe hibrida, bisa uga antara pomelo lan jeruk keprok, [4] Eropa, arancia rossa di Sicilia (oranye abang ing Sisilia ) nduweni Status Geografis sing Dijaga . [5] Ing Komunitas Valencian, diperkenalkan ing paruh kapindho abad kaping 19. [6]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Paolo, Rapisarda; Fabiana, Fanella; Emanuele, Maccarone (2000). "Reliability of Analytical Methods for Determining Anthocyanins in Blood Orange Juices". J. Agric. Food Chem. 48 (6): 2249–2252. doi:10.1021/jf991157h. PMID 10888531.
  2. Felgines, C.; Texier, O.; Besson, C.; Vitaglione, P; Lamaison, J.-L.; Fogliano, V.; Scalbert, A.; Vanella, L.; Galvano, F. (2008). "Influence of glucose on cyanidin 3-glucoside absorption in rats". Mol. Nutr. Food Res. 52 (8): 959–64. doi:10.1002/mnfr.200700377. PMID 18646002.
  3. McGee, Harold (2004). On food and cooking: the science and lore of the kitchen. New York: Scribner. pp. 376. ISBN 0-684-80001-2.
  4. Nicolosi, E.; Deng, Z. N.; Gentile, A.; La Malfa, S.; Continella, G.; Tribulato, E. (2000). "Citrus phylogeny and genetic origin of important species as investigated by molecular markers". Theor. Appl. Genet. 100 (8): 1155–1166. doi:10.1007/s001220051419.
  5. "IGP Arancia Rossa di Sicilia: Territory". IGP Arancia Rossa di Sicilia. Diarsip saka sing asli ing 2011-07-22. Dibukak ing 2010-12-28.
  6. Besó Ros, Adrià (2016). Horts de tarongers. La formació del verger valencià (ing basa Valencian). Valencia: Institució Alfons el Magnànim. p. 144. ISBN 978-84-7822-686-3.