Jarong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Achyranthes aspera1.jpg
Automatic taxobox help
Thanks for creating an automatic taxobox. We don't know the taxonomy of "Jarong".
  • Is "Jarong" the scientific name of your taxon? If you were editing the page "Animal", you'd need to specify |taxon=Animalia. If you've changed this, press "Preview" to update this message.
  • Click here to enter the taxonomic details for "Jarong".
Common parameters
  • |authority= Who described the taxon
  • |parent_authority= Who described the next taxon up the list
  • |display_parents=4 force the display of (e.g.) 4 parent taxa
Helpful links
{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/Cithakan:Taxonomy/Jarong|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Jarong
Klasifikasi ngèlmiah e
Unrecognized taxon (fix): Jarong

Jarong (Achyranthes aspera) (nama umum: jarong lalaki (Sunda), jarong (Jawa), अपामार्ग Apamarga (Sanskerta)) adalah spesies tumbuhan yang tergolong familia Amaranthaceae. Ia tersebar si seluruh wilayah tropis di dunia.[1] Ia ditemukan di beberapa tempat dan ditumbuhkan sebgaia spesies yang terintroduksi dan perdu yang umum.[2] Tanaman ini termasuk spesies invasif di beberapa wilayah, termasuk beberapa lingkungan di Kepulauan Pasifik.[3]

Karakteristik fisik tanduran iki kalebu batang persegi panjang, kanthi akeh cabang; godhong siji lan gagang, kanthi bentuk oval oval kaya endhog. Dawane godhong tanduran Jarong wiwit 1,5-10 cm kanthi lumahing godhong wulu.

[4]

Mupangate[besut | besut sumber]

Keuntungan saka tanduran iki kalebu ngatasi demam lan pembengkakan sing ana amarga gondhelan, sampeyan bisa nggunakake oyot tanduran Jarong. Khasiat Jarong kanggo ngatasi demam lan pembengkakan sing ana amarga mumps bisa uga amarga sifat anti-inflamasi. Kajaba saka sifat kasebut, Jarong uga duwe efek farmakologis liyane sing uga migunani kanggo ngatasi keluhan gondhelan. Contone, tanduran Jarong bisa ngiyatake otot lan tendon kaku sing disebabake mumps. [4]

Adhedhasar asil panaliten sing wis ditindakake, dingerteni yen kabeh bagean tanduran ngemot reilose, galaktosa, glukosa, akirantin, alkaloid. Wiji ngemot sapogenin, hentriakontan. Oyod ngemot triterpenoid, saponin, cedysterone.

[4]

Ekologi[besut | besut sumber]

Jarong semak belukar, bisa urip suwe, bisa tekan udakara 1 meter, urip liar ing pinggir dalan, lahan kosong, ing papan-papan sing suket, bisa urip ing lemah sing asor utawa dhuwur, wilayah sing asat. utawa teles. Wit kayu sing segiempat segi wetara ijo coklat kecoklatan, bercabang. Godhong siji adhep-adhepan, bunder oblong manjang kanthi dhasar mancung. Kembang ing kuping sing dawa, pucuke pucet, akeh kembang, tuwuh ing pucuk batang, biru. Gandum buah cilik, bunder lan abot. [4]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Achyranthes aspera in Flora of North America @ efloras.org". www.efloras.org. Dibukak ing 2019-09-02.
  2. "Taxonomy - GRIN-Global Web v 1.10.5.0". npgsweb.ars-grin.gov. Dibukak ing 2019-09-02.
  3. "Achyranthes aspera: info from PIER (PIER species info)". www.hear.org. Dibukak ing 2019-09-02.
  4. a b c d "Mengenal Tanaman Jarong". banten.litbang.pertanian.go.id. Dibukak ing 2019-09-02.