Jaka Sembung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Jaka Sembung

200px
Dari Jaka Sembung vs Si Buta Dari Gua Hantu (2011) olèh Djair Warni.

Penerbit Indonésia Maranatha (1968), Bintang Kejora (1968-1972), Rosita (1972-1988), Pluz (2011)
Muncul
pisanan
"Bajing Ireng" (1968)
Pancipta Djair Warni
Watak
Watak samaranParmin
Donya asalKandanghaur
Kanca perjuanganBajing Ireng, Si Gila dari Muara Bondet, Wori, Empat Pendekar Ciremai, dll.
KaprigelanIlmu silat tangan kosong hebat, ngèlmu silat bersenjata hebat

Jaka Sembung ya iku karakter utami lebet serial cerios silat ingkang diciptakan déning komikus Djair werni wonten taun 1960-an. Karakter punika kaping satunggal muncul wonten taun 1968 lebet komik bajing Ireng ingkang diterbitkan déning penerbit Maranatha. Komik punika ya iku salah satunggal komik silat satunggal karya komikus Indonesia ingkang sampun memopulerkan cerios silat khas nusantara. Komik punika makaten populer dadosipun diadaptasi saupakara lukar dados satunggal filem layar wiyar bergenre filem aksi laga wonten taun 1981 kaliyan judhul "Jaka Sembung Sang Penakluk" ingkang dipunkartikani déning aktor laga Barry Prima. Film punika akhirnya mugut sukses agung dadosipun dipunlajengaken déning beberapa sekuel ugi melambungkan asma Barry Prima.

Sinopsis[besut | besut sumber]

Alkisah, Parmin ya iku sapriyantun pendekar silat asal Kandanghaur ingkang berjuang mengsah kolonialisme wonten ing era VOC, abad datheng-17. amargi ngguru kaliyan guron silat wonten ing redi Sembung, panjenenganipun dipuntepang kaliyan asma julukannya, "Jaka Sembung". sareng kasihipun, Roijah utawi pun "Bajing Ireng" kalih pendekar-pendekar silat rekan seperjuangannya saking samukawis penjuru Nusantara, bahkan saking benua Australia, Jaka Sembung berjuang sesarengan sami pamidhangan mamidhangan lebet mengsah wadyabala VOC.

Pratélan serial[besut | besut sumber]

  1. "Bajing Ireng", 63 halaman, Maranatha, Januari 1968,
  2. "pun gerah éwah saking nywanten Bondet", 64 halaman, Maranatha, Maret 1968,
  3. "Bergola Ijo", 66 halaman, Maranatha, 1968
  4. "Gembong Wungu", 130 halaman, PT panjer enjing, 1968
  5. "tirta soca asih Tertumpah wonten ing Kandang Haur", 1968
  6. "pun Cakar Rajawali", 63 halaman, UP Aries, Agustus 1968
  7. "Pendekar redi Sembung", 574 halaman, PT kartika Kejora,1969
  8. "Leonard Van Eisen", 133 halaman, PT panjer enjing, 1969
  9. "Badai samodra Arafuru", 252 halaman, 1972
  10. "Papua", 372 halaman, UP Rosita, 1972
  11. "Iblis Pulau Aru", 372 halaman, 1972
  12. "Wori Pendekar Bumerang", 620 halaman,UP Rosita, 1973
  13. "Singa Halmahera", 558 halaman, UP Rosita, 1973
  14. "Kinong", 558 halaman, UP Rosita, 1973
  15. "panjenenganipun Bajing Ireng", 744 halaman, UP Rosita, 1973
  16. "panjenenganipun Bangkit saking sare", 496 halaman, UP Rosita, 1974
  17. "Kabut Ciremai", 629 halaman, UP Rosita, 1975
  18. "catur Pendekar Ciremai", 528 halaman, UP Rosita, 1975
  19. "Asiong", 720 halaman, UP Rosita, 1976
  20. "Kiamat wonten ing Kandang Haur", 720 halaman, UP Rosita, 1977
  21. "wali kesadasa", 720 halaman, UP Rosita, 1977
  22. "Jaka Sembung Sang Penakluk Ratu Pantai kidul", 479 halaman, UP Rosita, 1987
  23. "bena ludira wonten ing Pantai kidul", 383 halaman, UP Rosita, 1988
  24. "Tahta Para priyantun"
  25. "Jaka Sembung vs pun Buta saking Gua memedos", 109 halaman, Pluz+, 2010

Adaptasi wonten ing manjenenganipun liiyo[besut | besut sumber]

Karakter Jaka Sembung sampun diadaptasi saupakara lukar mlebet manjenenganipun layar wiyar, antawis bènten:

  1. "Jaka Sembung Sang Penakluk", 1981
  2. "pun Buta mengsah Jaka Sembung", 1983
  3. "Bajing Ireng ugi Jaka Sembung", 1985
  4. "Jaka Sembung ugi Dewi Samudra", 1990

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Komik Indonésia