Jakèt

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jakèt safari

Jakèt iku kalebu salah sawijining sandhangan sing dawané tekan pinggang utawa panggul, dipungunakaké kanggo nahan angin utawa hawa adhem. Bukaan jakèt ana ing pérangan ngarep saka gulu medhun. Ritsleting, kancing, utawa sabuk dipungunakakén minangka piranti kanggo mbukak lan nutup bukaan jakèt. Mantèl luwih dawa tinimbang jakèt, racaké dawané mantèl wiwit saka bokong nganti tekan sangisoré dhengkul.

Sajeroning basa Inggris, istilah jacket uga ateges jas, lan ora mung nyakup jakèt miturut pangertèn basa Indonésia (jakèt ulah raga utawa jakèt kulit).

Sapérangan saka kemeja utawa blus sing digawé saka kain tipis, jakèt digawé saka kain kandel lan asring diwènèhi kain palapis lan bahan panganget ing pérangan njero kaya ta wulu-wulu manuk utawa wulu banyak. Ora kaya kemeja utawa blus, jakèt ora dipigunakaké langsung nyentuh kulit. Mula, jakèt ora perlu dikumbah utawa ora perlu kerep dikumbah. Sapérangan gedhé jakèt uga digawé saka bahan sing ora bisa dikumbah.