Jöns Jakob Berzelius

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
gambar Jöns Jakob Berzelius

Jöns Jakob Berzelius (lair ing Väversunda, Östergötland, Swedia, 20 Agustus 1779 – séda ing Stockholm, Swedia, 7 Agustus 1848 ing yuswa 68 taun) ya iku ilmuwan saka Swedia kang ngusulake supaya saben pérangan kimia disukani lambang kang arupa aksara ngareo saka jeneng pérangan mau ing basa latin.[1] Dhèwèké uga nuduhake manawa atom-atom kang terikat ing molekul amarga ana tegangan listrik.[1] Dhèwèké nemu pérangan kimia, kaya silikon, selenium, thorium lan serium.[1]

Biografi[besut | besut sumber]

Lahir ing Väversunda, Östergötland, Swedia, Berzelius kelangan wong tuwa kaloron rikala isih cilik.[2] Sadulur ing Linköping kang momong dhèwèké, lan ing kana dhèwèké sekolah lan kerb diarani Katedralskolan.[2] Dhèwèké banjur dhaftar ing Uppsala University jurusan kadhokteran taun 1796-1801, Anders Gustaf Ekeberg, panemu tantalum kang ngajari dhèwèké babagan kimia.[2] Dhèwèké kerja mawa karyawan magang ing apotèk lan karo dhokter ing Medevi.[2] Sasuwene iku dhèwèké nglakokaké analisis saka sumber banyu. Kanggo panaliten medis, dhèwèké neliti pengaruhe arus galvanik ing lelara-lelara lan lulus mawa MD ing taun 1802.[2] Dhèwèké kerja mawa dhokter cedhak Stockholm nganti sing duwé tambang Wilhelm Hisinger nemu kabisane nganalisis lan ngewenehi dhèwèké laboratorium.[2] Antwise taun 1808 lan 1836, Berzelius kerja banreng kaliyan Sundström Anna, kang dadi asistene.[2]

Tahun 1807 Berzelius diangkat dadi profesor ing babagan kimia lan farmasi ing Institut Karolinska.[2]

Tahun 1808, dhèwèké kapilih dadi anggota saka Royal Swedish Academy of Sciences.[2] Saiki, akademi iku wis mandheg pirang-pirang taun, awit jaman romantisme ing Swedia kang nyebabake ora seneng karo ngèlmu.[2] Tahun 1818, Berzelius kapilih dadi sekretris Akademi, lan nyekel pos nganti 1848.[2] Sasuwene iku, dhèwèké ngutangake lan ngowahi akademi saéngga bisa nggawa ing jaman kamasane kaping pindho.[2] Dhèwèké kapilih dadi anggota Kehormatan Luar Negeri, ing akademi seni dan Ilmu kawruh Amérika taun 1822.[2] Tahun 1837, dhèwèké kapilih mawa anggota Akademi Swedia ing nomer kursi lima.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Jöns Jakob Berzelius (dipunundhuh tanggal 2 Januari 2013)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n Berzelius Paling Terkemuka Kontribusi Kimia (dipunundhuh tanggal 2 Januari 2013)