Jöns Jakob Berzelius

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
gambar Jöns Jakob Berzelius

Jöns Jakob Berzelius (lahir ing Väversunda, Östergötland, Swedia, 20 Agustus 1779 – seda ing Stockholm, Swedia, 7 Agustus 1848 ing yuswa 68 tahun) ya iku ilmuwan saka Swedia kang ngusulake supaya saben perangan kimia disukani lambang kang arupa aksara ngareo saka jeneng perangan kasebut ing basa latin.[1] Dhèwèké uga nuduhake manawa atom-atom kang terikat ing molekul amerga ana tegangan listrik.[1] Dhèwèké nemokake perangan kimia, kaya silikon, selenium, thorium lan serium.[1]

Biografi[besut | besut sumber]

Lahir ing Väversunda, Östergötland, Swedia, Berzelius kelangan wong tuwa kaloron rikala isih cilik.[2] Sadulur ing Linköping kang momong dheweke, lan ing kana dhèwèké sekolah lan kerb diarani Katedralskolan.[2] Dhèwèké banjur dhaftar ing Uppsala University jurusan kedhokteran tahun 1796-1801, Anders Gustaf Ekeberg, panemu tantalum kang ngajari dhèwèké babagan kimia.[2] Dhèwèké kerja mawa karyawan magang ing apotek lan karo dhokter ing Medevi.[2] Sasuwene iku dhèwèké nglakokake analisis saka sumber banyu. Kanggo panaliten medis, dhèwèké neliti pengaruhe arus galvanik ing penyakit-penyakit lan lulus mawa MD ing tahun 1802.[2] Dhèwèké kerja mawa dhokter cedhak Stockholm nganti sing duwé tambang Wilhelm Hisinger nemokake kabisane nganalisis lan ngewenehi dhèwèké laboratorium.[2] Antwise tahun 1808 lan 1836, Berzelius kerja banreng kalian Sundström Anna, kang dadi asistene.[2]

Tahun 1807 Berzelius diangkat dadi profesor ing bidang kimia lan farmasi ing Institut Karolinska.[2]

Tahun 1808, dhèwèké kapilih dadi anggota saka Royal Swedish Academy of Sciences.[2] Saiki, akademi iku wis mandheg pirang-pirang tahun, awit jaman romantisme ing Swedia kang nyebabake ora seneng karo ilmu.[2] Tahun 1818, Berzelius kapilih dadi sekretris Akademi, lan nyekel pos nganti 1848.[2] Sasuwene iku, dhèwèké ngutangake lan ngowahi akademi saengga bisa nggawa ing jaman kamasane kaping pindho.[2] Dhèwèké kapilih dadi anggota Kehormatan Luar Negeri, ing akademi seni dan Ilmu pengetahuan Amerika tahun 1822.[2] Tahun 1837, dhèwèké kapilih mawa anggota Akademi Swedia ing nomer kursi lima.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c (id)Jöns Jakob Berzelius (dipunundhuh tanggal 2 Januari 2013)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n (id)Berzelius Paling Terkemuka Kontribusi Kimia (dipunundhuh tanggal 2 Januari 2013)